Hlavní obsah

Firmy pozor. Od března si za balíčky od Microsoftu připlatíte

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Společnost Microsoft se po jedenácti letech rozhodla zdražit své kancelářské balíčky. Jejich cena se zvedne v průměru o 15 procent. Domácnosti se zdražení bát nemusejí, protože se týká pouze firem.

Článek

V poslední době zdražuje skoro vše a ani počítačové programy nejsou výjimkou. Společnost Microsoft například oznámila, že hodlá zvýšit ceny některých softwarových licencí pro firmy. Od března tak podniky zaplatí za balík nástrojů Microsoft 365, dříve Office 365, v průměru o 15 procent více.

Kancelářské balíčky od Microsoftu využívají i školy nebo domácnosti. Těch se ale zdražení nijak nedotkne.

Už v loňském roce Microsoft podražil o 10 procent trvalé licence na Microsoft 365, zároveň zkrátil dobu podpory na 5 let. Na Office 2016 přitom Microsoft nabízel desetiletou podporu, pro Office 2019 pak sedmiletou. Po uplynutí této doby už vydavatel softwaru nenabízí pro software například bezpečnostní aktualizace. Podle společnosti jde o první nárůst ceny od vydání první verze Office, od které uplynulo již 11 let.

„Firmy se mohou obrátit na certifikované partnery, kteří jsou schopni analyzovat, jaké konkrétní nástroje společnosti ke své práci potřebují. Poté jim mohou navrhnout výhodnější balíček,“ komentuje zdražení Adam Koudela z IT firmy XEVOS, která je partnerem Microsoftu.

Největší zdražení se bude týkat balíčku Office 365 E1, jehož cena pro jednoho uživatele se za měsíc zvedne o 25 procent – z 6,70 na 8,40 eura. V přepočtu tak bude jedna měsíční splátka ročního předplatného firmy stát zhruba 205 korun. Dvacetiprocentní zdražení se pak bude týkat vyhledávaného balíčku Microsoft 365 Business Basic, který měsíčně vyjde na 5 eur, což odpovídá přibližně 122 korunám.

Společnosti využívají balíčky od Microsoftu nejen kvůli známým nástrojům jako jsou Word, Excel či PowerPoint. Koupě licence totiž firmám zajišťuje i cloudová úložiště s dvoufázovým ověřením nebo konferenční program MS Teams. Technologický gigant zároveň přidal nástroje pro tvorbu a správu formulářů, databází nebo webových stránek.

Reklama

Doporučované