Hlavní obsah

Heineken nechal vykácet sad. Ekologové teď mají strach o drozdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jason Wells, Shutterstock.com

Stromy byly v sadu od roku 1997. Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost Heineken vykácela ovocný sad. Důvodem byl nižší zájem o cider. Ochránci životního prostředí se obávají o populaci drozdů, která se v sadu vyskytovala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pivovarnická společnost Heineken je největší výrobce nápoje cider ve Velké Británii. V sobotu vykácela sad Penrhos o rozloze zhruba sta hektarů, tedy zhruba o velikosti 140 fotbalových hřišť, na stezce Offa’s Dyke v hrabství Monmouthshire, nacházející se ve Walesu ve Velké Británii. Stromy byly v sadu od roku 1997, informuje BBC.

Heineken tvrdí, že stromy porazil kvůli nedávnému poklesu poptávky po cideru. Bývalý sad chce prodat.

K události se vyjádřili ochránci životního prostředí, kteří mají obavu o populaci stěhovavých ptáků. Ekolog Chris Formaggia popsal problém pro BBC se slovy: „V tuto dobu by už všechny stromy byly v plném květu. Byl by to opravdu působivý prostor, takže změny jsou opravdu obrovské.“

Největší dopad to podle něj má na zimující druhy drozdů, jako jsou drozd kvíčala a drozd cvrčala, kteří se živí podzimními bobulemi a pak se přesouvají na jabloně. „Tento sad byl naprosto plný těchto zimních drozdů,“ uvedl. „Myslím, že zde nevyhnutelně dojde k velkým ztrátám, zejména u těchto zimujících populací.“

Reklama

Doporučované