Hlavní obsah

„Hospody na vesnicích padají jako mouchy.“ Třetině hrozí, že neustojí zimu

„Podnikat v gastronomii v současné době nedává žádný ekonomický smysl.“ Rozhovor s Lubošem Kastnerem o situaci českých hospod.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zákazníci šetří, ziskovost klesá nebo se rovná nule. Vláda by měla slyšet, že takové podnikání přestává dávat smysl, říká k situaci českých hospod Luboš Kastner.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Covid se ztrátami překonali, energetickou krizi už ale nemusí. Zhruba 8 až 10 tisíc restaurací balancuje nad propastí, říká gastronom a člen Českého gastronomického institutu Luboš Kastner.

Jde zhruba o třetinu trhu. Příliš se netýká těch s nejlevnější nabídkou nebo naopak podniků s dobrým zákaznickým zážitkem. I když i ty můžou nakonec vzdát, říká v rozhovoru pro Agendu SZ Byznys.

Luboš Kastner

Foto: AMSP ČR

Luboš Kastner

  • Gastronom, člen Českého gastronomického institutu, podnikatel.
  • Během pandemie jeden z hlavních vyjednavačů za obor gastronomie s vládou a ministerstvy.
  • Je aktivní v Asociaci malých a středních podniků a spolupracuje s Hospodářskou komorou.

„Restauratéři se bojí podzimu a ono je to hlavně kvůli tomu, že tento ekonomický model podnikání prostě v současné chvíli nedává smysl, a to by měla vláda slyšet,“ je přesvědčen Luboš Kastner.

Na vesnicích hospody padají jak mouchy, a to je opravdu neveselý obrázek.
Luboš Kastner, gastronom

Řada podnikatelů podle něj řeší, jestli se zadlužit, případně provoz dotovat z vlastních zdrojů. Konkurovat nízké ceně piva v obchodech se ale podle Kastnera dá jen těžko.

„Udělal jsem si takovou inspekční cestu a opravdu vidíme, že na vesnicích hospody padají jak mouchy, a to je opravdu neveselý obrázek.“ V nejsložitější situaci jsou podle jeho slov právě podniky v menších městech a na vesnicích, naopak lépe jsou na tom městská bistra, některé kavárny a restaurace v rezidenčních oblastech.

„Přirozená ziskovost v gastronomii se pohybuje na úrovni deseti procent a všechny náklady rostou: ceny surovin, cena práce, ceny energií. A my bohužel nemůžeme přenášet růsty cen na zákazníka, protože zákazník je nechce akceptovat,“ popisuje s tím, že nervozita lidí byla znát i na letních útratách. Slibný rozjezd na jaře už během prázdnin hospody nedohnaly, a to ani ve městech, ani v mimoměstských turistických lokalitách.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Jedním z důvodů, proč lidé přestávají chodit do restaurací, ale nejsou jen ceny, případně snaha ušetřit, ale také kvalita personálu.

„Je strašně těžké sehnat lidi. Největší problém je sehnat kuchaře a zvlášť dobrých kuchařů je nedostatek,“ souhlasí Luboš Kastner. „V mnoha hospodách nedbají na dobrý výčep piva, na dobrou nabídku jídla, a to se projevuje, proč by měl host platit za něco, kde kvalita klesá.“

Kam až půjde na podzim cena piva? A proč si myslí, že restaurace, které přestaly brát karty, dělají chybu? Poslechněte si celý rozhovor s Lubošem Kastnerem, který najdete nahoře.

Reklama

Doporučované