Hlavní obsah

Hutím v Ostravě hrozí prodloužení odstávky, uvedl vicepremiér Jurečka

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Práce v Liberty Ostrava stojí.

Reklama

Pracovníci hutí Liberty Ostrava vyhlížejí 9. leden jako den, kdy by se mohli vrátit do práce. Avšak podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky není obnovení výroby v příštím týdnu příliš reálné.

Článek

Zaměstnanci moravskoslezských hutí Liberty Ostrava se mají do práce vrátit v úterý 9. ledna. Podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) je však nejisté, že se podniku tento termín podaří dodržet. Liberty se nachází ve složité finanční krizi. Do března je firma v režimu ochrany před věřiteli.

„K obnovení výroby příští týden jsem velmi skeptický,“ poznamenal Jurečka v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Výroba v Liberty Ostrava se zastavila těsně před Vánoci. Zaměstnanci jsou od té doby s plnou náhradou mzdy doma. Původně se měli vrátit do práce 3. ledna. Firma však odstávku prodloužila do 8. ledna včetně.

Největší dluh má Liberty vůči dodavateli energií Tameh Czech, a to kolem dvou miliard korun. Vůči zaměstnancům a státu ale všechny závazky plní.

„Liberty Ostrava si pečlivě hlídá, aby neměli vůči státu závazky po splatnosti,“ podotkl Jurečka.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vyzval v televizi, aby se situací v ocelárnách zabývala i policie a Finanční analytický úřad.

„Firma je příliš velká na pád,“ poznamenal Středula. Vláda by podle něj proto měla využít všechny nástroje, aby případ vyšetřila.

Liberty Ostrava je součástí holdingu GFG Alliance britsko-indického byznysmena Sandžíva Gupty. V minulých letech z Ostravy doplynulo ve formě půjček do jiných firem ze skupiny kolem osmi miliard korun. K rychlému vrácení těchto peněz vyzval majitele Liberty ještě před Vánoci i ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Podle vicepremiéra Jurečky situaci ztěžuje, že se zástupcům vlády nedaří dostat Guptu k jednání.

„Dosavadní komunikace s majitelem a jeho týmem je naprosto zoufalá,“ uvedl Jurečka.

Události okolo Liberty Ostrava na SZ Byznys

Reklama

Doporučované