Hlavní obsah

Kvůli covidu padla další cestovka. Stovky klientů neodletí na dovolenou

Foto: zixia, Shutterstock.com

Lidé s objednaným zájezdem nemají jezdit na letiště, oznámila cestovka. Ilustrační foto.

Reklama

Devadesát klientů cestovní kanceláře Sunflower Tours zastihla na dovolené zpráva, že cestovka zkrachovala. Jejich návrat zařídí. Další stovky klientů se zaplaceným zájezdem nemají jezdit na letiště - nebudou odbaveni.

Článek

Cestovní kancelář (CK) Sunflower Tours ohlásila ukončení činnosti, chystá návrh na insolvenci. Vyzvala zákazníky, kteří mají koupený zájezd s odletem v nejbližších dnech, aby necestovali na letiště, protože nebudou odbaveni. Uvedla to na svém webu. V zahraničí má podle Slavia pojišťovny, u které je pojištěna pro případ úpadku, 90 klientů. Lidé na rekreaci budou moci ve svých hotelech dokončit pobyt, do Prahy se vrátí původně plánovanými linkami. Celkově se úpadek týká zhruba 300 zákazníků. ČTK to sdělil mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Ke krachu podle CK významně přispěly ztráty z posledních dvou let kvůli pandemii koronaviru a omezenému cestování. „Ani prodej v letošním roce nepomohl zlepšit celkovou finanční situaci,“ oznámila. Informace o dalším postupu, zejména týkajícím se uhrazených záloh, slibuje uvést na svém webu.

Bálek uvedl, že Slavia pojišťovna všem klientům, kteří zůstali v zahraničí, prostřednictvím asistenční služby zajistila dokončení pobytu a návrat do vlasti v plánovaném termínu. Většina z 300 klientů, kterých se celkově úpadek týká, jsou podle Bálka ti, kteří si zaplatili zájezd, ale ještě neodletěli. „Těm pojišťovna peníze vrátí poté, co CK vyhlásí insolvenci a poskytne jí všechny informace pro likvidaci této pojistné události,“ uvedl.

Zákazníkům, kteří zaplatili celý zájezd, nebo jen zálohu, Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) doporučuje se co nejdříve, nejpozději ale do tří měsíců, spojit se Slavia pojišťovnou a nahlásit škodnou událost. ČTK to řekla mluvčí úřadu Veronika Hešíková.

Sunflower Tours se zaměřovala na dovolené v Egyptě. Vznikla v roce 2015, jednatelem je Adel Hussein Korany Hussein. S podnikáním CK začala na Slovensku, i tam ohlásila úpadek.

Případy, kdy CK ukončí činnost a má ještě klienty v cizině, se podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové občas objeví. Následně se řeší, zda lidé dokončí pobyt a při dopravě zpět do Česka mimo jiné záleží na tom, zda měla daná CK dopředu koupený let, uvedla. Dodala, že Sunflower Tours mezi partnerské CK Invie nepatřila.

CK mají ze zákona povinnost mít pro své fungování zajištěné pojištění pro případ úpadku. To kryje úhradu plateb zákazníků a náklady spojené s repatriací cestujících zpět do Česka. Pojišťovny ale podle zástupců CK v posledních letech velmi zpřísnily podmínky pro jeho získání. „Slavia pojišťovna se pro letošní rok snažila obnovit pojištění proti krachu u všech CK, které o krytí tohoto rizika měly zájem. Kvůli požadavkům zajistitelů to ale stoprocentně nešlo, a několik cestovek proto musela odmítnout,“ uvedla dříve pojišťovna. Některé kanceláře proto pokračují jako cestovní agentury, kde pojištění proti úpadku nutné není.

V tuzemsku bylo podle MMR k 18. srpnu aktivních 589 CK, včetně Sunflower Tours. Ta bude letos pátou CK, která od začátku roku vyhlásila úpadek. Od ledna zaniklo osm CK, činnost jich přerušilo 37. Provozování živnosti naopak obnovilo 26 kanceláří a sedm nových vzniklo.

Reklama

Doporučované