Hlavní obsah

Menší podniky jedou nadoraz. Mnoho z nich je kvůli omikronu krok od zavření

Foto: ČTK

„Opatření jsou pro nás jako střední podnik likvidační,“ říká předseda Družstva CBA. Ilustrační foto.

Reklama

Varianta koronaviru omikron v Česku nabývá na síle. Firmy se tak musejí vypořádávat s jeho důsledky. Menší a střední podniky zažívají těžké chvíle. Některé z nich se totiž potýkají s nedostatkem zaměstnanců.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Některým podnikatelům v Česku nevyhovují vládní opatření spojená s covidem, která podle nich přinášejí více škody než užitku. Zejména pokud musejí posílat do karantény zdravé zaměstnance, kteří přišli do kontaktu s rizikovou osobou.

„Opatření jsou pro nás jako střední podnik likvidační. Pokud budou čísla nakažených stále růst, jediné řešení je zavřít,“ říká Roman Mazák, předseda Družstva CBA, sdružení velkoobchodů a maloobchodních jednotek v oblasti potravin. „Kdybychom nepřicházeli o zdravé lidi, měli bychom klid,“ myslí si.

Současnou krizi podnikatelů potvrzuje Josef Jaroš, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Pro tyto podnikatele je současná situace velmi napjatá, jelikož roste počet zaměstnanců v izolacích či karanténách nebo musí zůstat doma a ošetřovat člena rodiny,“ říká. Firmy jsou nucené měnit organizaci výroby, krátit, nebo dokonce rušit směny. Čelí tak velkému výpadku kapacit. „Může jít až o třetinu jejich celkového provozu,“ doplňuje Jaroš.

Předseda Družstva CBA Roman Mazák dodává, že vhodné řešení momentálně neexistuje. „Nemáme ani jak nabrat nové zaměstnance, protože na trhu chybí pracovní síly. Nepomůžou nám ani lidé ze zahraničí, protože je nemůžu umístit za pokladnu nebo jako řidiče nákladních aut,“ podotýká.

Následky mohou být devastující

Dopady sílící pandemie pociťují i malí živnostníci. O zaměstnaneckou sílu přišli na začátku ledna i provozovatelé horské chaty v Krkonoších. „Na čtrnáct dní musela být v karanténě kuchařka i provozní chaty. Díky loajalitě zaměstnanců jsme mohli pokrýt výpadek z druhé směny. Provoz tak vypadl naštěstí jen na dva dny,“ říká Michal Chmelař, zástupce provozní společnosti M-REKRES.

Pokud bychom přišli byť jen o jednu sezonu, bude to pro nás likvidační.
Michal Chmelař, zástupce společnosti M-REKRES

Avšak v případě, že v malém provozu onemocní více zaměstnanců, budou nuceni na čas horskou chatu uzavřít. „Když se to stane v zimní sezoně, nebude to náš konec, z hlediska finančních ztrát nás to ale bude bolet,“ říká Chmelař. Jedním dechem však dodává, že zastavení provozu nesmí trvat déle než dva nebo tři týdny. Horší variantou by pro ně bylo, kdyby vláda v létě zakázala dětem jezdit na tábory třeba kvůli sílící nákaze nebo nové variantě covidu. „Tábory pro nás představují 80 % výdělku. Pokud bychom přišli byť jen o jednu sezonu, bude to pro nás likvidační,“ myslí si Chmelař. Doufají proto, že situace pro ně zůstane i nadále udržitelná.

Menší a střední firmy věří, že se naplní odhady ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a vlna omikronu bude brzy za vrcholem a poté půjde rychle dolů. „Pokud ale bude situace trvat delší dobu, řekněme několik měsíců, firmy se dostanou do velmi obtížné situace,“ říká Josef Jaroš, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Firmy a podnikatelé budou nuceni nadále omezovat provoz, což pro mnoho z nich může nakonec znamenat konec podnikání. „Je třeba brát v potaz, že již více než rok a půl čelí dopadům pandemie a omezením vyplývajícím z přímých restrikcí států. V neposlední řadě se také potýkají s dopady silné koruny a vysokými cenami za materiály a energie,“ uzavírá Jaroš.

Menším podnikatelům dochází čas

„Dokážeme přečkat čtrnáct dní nebo měsíc pandemické vlny, měsíce ale čekat nemůžeme. Dva roky se mluví o tom, že kolabují nemocnice, ale nikdo už neřeší, že je nebude mít kdo zásobovat jídlem,“ podotýká Roman Mazák z Družstva CBA. Zásobují totiž potravinami nemocnice, věznice, školy i psychiatrická centra.

Snažíme se řídit preventivními opatřeními, jako je rozdělení týmů do dvou skupin. Pracovníci z kanceláří mají home office.
Denisa Morgensteinová, mluvčí Rohlik.cz

I v některých větších firmách bojují se sílící variantou omikron. Firma Rohlik.cz se aktuálně potýká s vyšší nemocností u svých pracovníků a také s vyšším podílem karantén než v předchozích měsících. „Snažíme se řídit preventivními opatřeními, jako je rozdělení týmů do dvou skupin. Pracovníci z kanceláří mají home office. Dodržujeme také všechny hygienické standardy,“ říká Denisa Morgensteinová, PR manažerka a mluvčí Rohlik.cz

Společnost Zásilkovna prozatím nezaznamenala vážnější problémy z hlediska většího výpadku zaměstnanců kvůli nákaze omikronem. Ve zvládání pandemie jim dlouhodobě pomáhá nastavení jejich procesů na digitální platformě. Dva roky jsou prakticky nepřetržitě v krizovém řízení.

Roman Mazák z Družstva CBA se domnívá, že by jim nejvíce pomohlo zrušení vládních restrikcí. „Také aby přestali podporovat zaměstnance v tom, aby byli doma, a co nejrychleji jsme se mohli vrátit do normálu,“ uzavírá celou situaci.

Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR šíření varianty omikron český průmysl zatím zvládá. Vyplývá to z průzkumu, který udělali mezi 196 tuzemskými firmami. Data ukazují, že za první týden povinného testování měli v karanténě nebo izolaci jen zlomek svých zaměstnanců. Miroslav Palát, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR, však upozorňuje, že vláda stále neřekla, co dělat ve chvíli, kdy budou čísla nakažených růst a provoz firem tak bude ohrožen. „To se týká nejen kritické infrastruktury, ale i jejích dodavatelů,“ upozornil Palát v tiskové zprávě.

Reklama

Doporučované