Hlavní obsah

Každá koruna přijde na 200 miliard. Exportéři mají obavy z ČNB

Silná koruna firmy zásadně poškozuje, říká Jiří Grund, předseda Asociace exportérů.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

„Tolik negativních podmínek pro podnikání jsem nezažil,“ říká za české exportéry Jiří Grund. Asociace exportérů varuje před dalším zvyšováním úrokových sazeb. Čím pevnější koruna, tím podle ní rostou ekonomické potíže firem.

Článek

Čeští exportéři mají problém. Posilující koruna jim totiž umazává zisky z jejich obchodů. Každý desetihaléř, o který česká měna posílí, snižuje příjem z už uzavřených obchodů. Exportéři totiž inkasují v eurech, za které pak ale dostanou méně korun, které zase potřebují na nákup zboží a výplaty. Za posilováním koruny pak stojí kroky ČNB, která zvyšováním úrokových sazeb také zvyšuje zájem o českou měnu mezi investory. A koruna je nyní vůči euru nejsilnější od poloviny února 2011.

Impulsem k posilování české měny v posledních týdnech bylo zvýšení úroků, o kterém rozhodla Česká národní banka na předvánočním zasedání bankovní rady. Základní úroková míra tehdy vzrostla o jeden procentní bod na 3,75 procenta.

„Upozorňujeme na to, že zvyšování úrokových sazeb ČNB tak hektickým způsobem, jako tomu bylo doteď, by mohlo zcela určitě uškodit českému exportu i ekonomice vůbec,“ řekl předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

„Jestliže naše měna zpevní o korunu, tak český export přijde o hodnotu 200 miliard,“ spočítal škody šéf asociace.

Pokud by zůstal průměrný kurz na úrovni dnešního kurzu 24,36 Kč za euro, pak by exportéři přišli o 257 mld. Kč a HDP o 19 mld. Kč, stojí v analýze Asociace exportérů. V případě, že by průměrný kurz dosáhl hodnoty 23,80 Kč za euro, pak by exportéři ztratili 369 mld. Kč a HDP 28 mld.

Firmám tak nezbývá než zdražovat. Podle Jiřího Grunda nepomůže ani to, když obchodují rovnou v eurech. „To nestačí, protože mzdy my platíme v české měně, a to je právě ta položka, která je rozhodující,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys.

Sám po letech podnikání hodnotí současnou situaci pro podniky jako vůbec nejsložitější. Už také jednal s guvernérem centrální banky Jiřím Rusnokem.

„Souběh tolika negativních podmínek jsem nezažil. Za minulý rok vystoupaly ceny materiálů o 18 procent, ceny energií o 60 až 90 procent, zaměstnavatelé jsou pod tlakem na růst mezd o 7 až 10 procent a to už celá řada exportérů není schopná unést.“

Právě Jiří Rusnok přitom už před Vánoci nevyloučil, že zvyšování úrokových sazeb bude pokračovat i začátkem letošního roku.

Reklama

Doporučované