Hlavní obsah

Muskova nevyplacená odměna má dohru. Miliardář přestěhuje své firmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Frederic Legrand - COMEO, Shutterstock.com

Elon Musk.

Reklama

Firmy SpaceX a Neuralink amerického miliardáře Elona Muska přesunuly svá sídla. Stěhování následuje po rozhodnutí soudu v Delaware, který se postavil proti vyplacení bilionové odměny z jiné Muskovy společnosti.

Článek

Americký podnikatel Elon Musk v reakci na rozhodnutí soudu v Delaware zrušit dohodu o vyplacení odměny z automobilky Tesla přesunul sídla, a tedy i daňové povinnosti svých dvou firem, právě z Delaware. Jedná se o výrobce mozkových čipů Neuralink, který bude nově sídlit v Nevadě, a vesmírnou společnost SpaceX, která míří do Texasu.

Musk se netají tím, že jde o přímou reakci na rozhodnutí soudu vyslyšet námitky akcionáře Muskovy automobilky Tesla, která s ředitelem v roce 2018 uzavřela smlouvu o vyplacení odměny za splnění cílů. Musk měl dostat v přepočtu 1,3 bilionu korun.

„Společnost SpaceX přesunula své sídlo z Delawaru do Texasu! Pokud je vaše společnost stále registrována v Delawaru, doporučuji se co nejdříve přesunout do jiného státu,“ napsal Musk na své sociální síti X (dříve Twitter).

„Generální ředitel nebo majoritní akcionář může mít jiné zájmy než ostatní a Delaware je bude do jisté míry kontrolovat. Jiné jurisdikce, jako je Nevada, hlásí, že budou mít velmi malý soudní dohled, což někteří generální ředitelé chtějí,“ komentoval v rozhovoru pro Yahoo Finance profesor práva a ředitel Centra pro správu a řízení společností na Columbia Law School John C. Coffee v souvislosti se soudním řízením v Delaware.

Musk také oznámil, že připraví hlasování akcionářů Tesly o přesunu sídla firmy z Delaware do Texasu.

Musk není jediný miliardář, který v poslední době změnil své působiště. Z Washingtonu na Floridu se před několika dny přestěhoval jeho konkurent v žebříčku nejbohatších lidí na světě Jeff Bezos. V případě šéfa Amazonu nejde o pomstu, ale zřejmou snahu ušetřit. Díky jiným daňovým zákonům Bezos ušetří při prodeji akcií více než 14 miliard korun.

Reklama

Doporučované