Hlavní obsah

Bezos se přestěhoval na Floridu. Ušetří tím stovky milionů dolarů

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Zakladatel Amazonu Jeff Bezos ušetřil díky přestěhování z Washingtonu na Floridu miliony dolarů na daních z prodeje akcií.

Článek

Ušetřit miliony dolarů není pro většinu lidí jen tak, zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi se k tomu ale stačilo přestěhovat z Washingtonu na Floridu. Miliardář totiž po změně bydliště ušetří přes 600 milionů dolarů (14,2 miliardy korun) na daních.

Stěhování Bezos oznámil minulý rok v listopadu. Po téměř 30 letech se tak přemístil ze Seattlu do Miami, změnu odůvodnil tím, že chce být blíže k rodičům a ke svému raketovému projektu Blue Origin. Dalším důvodem by ale mohly být právě daně. Se zjištěním přišel americký zpravodajský kanál CNBC, který upozornil na to, že od roku 2022 je v jeho původním domově, státě Washington, uvalena sedmiprocentní daň z kapitálových výnosů z prodeje akcií nebo dluhopisů v hodnotě vyšší než 250 tisíc dolarů.

To se ale Bezosovi nehodí, společnost Amazon zkraje letošního února uvedla, že její šéf plánuje do konce roku 2025 prodat až 50 milionů akcií. Po přestěhování na Floridu ale zaplatí pouze federální daň.

Miliardář tak míří zpátky na post nejbohatšího muže světa, podle Forbesu aktuálně drží třetí místo za Bernardem Arnaultem a Elonem Muskem. Podle společnosti Bloomberg vzrostlo jeho jmění za letošní rok o 22,6 miliardy dolarů na bezmála 200 miliard (přibližně 4,5 bilionu korun).

Šetřit na daních se už začalo

Že se Bezos nestěhuje pouze kvůli rodičům, naznačuje i to, že od roku 1998 prodával akcie za miliardy dolarů, s prodejem ale přestal, jakmile daň vešla v platnost. V roce 2022 ani 2023 neprodal vůbec žádné akcie Amazonu a na konci loňského roku pouze daroval 200 milionů dolarů v cenných papírech neziskovým organizacím.

Čtvrtinu svých akcií Amazonu převedl v roce 2019 v rámci rozvodového řízení na svou exmanželku MacKenzie Bezosovou, dnes Scottovou. I ona část z nich věnovala na charitu, přesto její jmění dosahuje 34 miliard dolarů, což aktuálně stačí na 43. příčku v žebříčku nejbohatších lidí.

Po přesunu do Miami ale Bezos ztracený čas dohnal a začal opět prodávat ve velkém. Avizovaný prodej zhruba padesáti milionů akcií by mu při dnešní ceně 169 dolarů podle CNBC mohl vynést více než 8,7 miliardy dolarů.

Florida nemá státní daň z příjmu ani daň z kapitálových výnosů. Při prodeji za 2 miliardy dolarů minulý týden tedy ušetřil 140 milionů dolarů, které by býval zaplatil státu Washington. Na celém prodeji 50 milionů akcií ušetří nejméně 610 milionů dolarů. A to za předpokladu, že akcie Amazonu zůstanou na stejné úrovni. Pokud budou nadále růst, bude daňová úspora ještě vyšší.

Ani stěhování do Miami ale nebylo nejlevnější, Bezos se totiž společně se svojí snoubenkou Lauren Sanchez rozhodl koupit dvě vily na uměle vytvořeném ostrově Indian Creek, kterému se někdy přezdívá bunkr miliardářů. Ten je nepřístupný veřejnosti a bydlí na něm například Ivanka Trumpová, investor Carl Icahn nebo hráč amerického fotbalu Tom Brady. To ale není vše, kromě Bezose, jeho snoubenky a personálu se musí rozšířit také centrála Amazonu v Miami. Společnost tak aktuálně shání kancelářské prostory o rozloze přibližně 4,5 tisíce metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované