Článek
Největší cukrovarnická skupina v tuzemsku – Tereos TTD – v uplynulém finančním roce, který skončil 31. března 2023, navýšila čistý zisk přesně o 100 procent na 925 milionů korun. V roce 2021/2022 vydělala 462 milionů Kč.
Tržby společnosti, která vyrábí přes polovinu cukru v zemi, vzrostly z téměř 6,7 miliardy korun na 9,2 miliardy. Vyplývá to z účetní závěrky společnosti přiložené k pozvánce na valnou hromadu, která se konala ve čtvrtek odpoledne.
Firma s francouzskými majiteli ve dvou tuzemských cukrovarech, v Dobrovici a v Českém Meziříčí, vyrobí přes polovinu veškerého cukru v tuzemsku. Kromě toho provozuje čtyři lihovary. Výroba cukru je ovšem velmi energeticky náročná. Po vypuknutí války na Ukrajině loni společnost uvedla, že jí náklady na elektřinu a plyn stouply z cca 500 milionů přibližně na šestinásobek. Část energií nakupovala za spotové ceny.
Ve výroční zprávě firma uvedla, že se snažila optimalizovat výrobu přesunem, resp. prodloužením cukrovarnické kampaně v cukrovaru v Českém Meziříčí, který patří k nákladově nejefektivnějším. „V období vysoké nejistoty ohledně dodávek plynu byla provedena optimalizace výrobního mixu a procesů ve všech výrobních závodech. Cílem bylo minimalizovat možné škody, které by mohly být způsobeny výpadkem plynu,“ uvádí zpráva.
V roce 2021 se v tuzemsku vyrobilo přibližně 620 tisíc tun cukru v sedmi cukrovarech pěti společností. Největší TTD vyrobila okolo 350 tisíc tun.
ÚOHS zjišťuje, proč cukr zdražil
Cukr je jednou z nejvíce sledovaných potravin. V loňském roce v obchodech podle Českého statistického úřadu „bílé zlato“ zdražilo o sto procent, ze 16 na 32 korun za kilogram krystalu. Pozornost na tuto komoditu zaměřil také bývalý ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), který opakovaně obviňoval obchodní řetězce z neúměrného navyšování obchodních přirážek.
Šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zveřejněné na jaře nicméně nikoho ve vertikále neoznačilo za viníka zdražování. Cukr ovšem mezi sledovanými komoditami nebyl. Úřad zkoumal ceny u kuřecího masa, másla, mléka, mouky a vajec. Ceny cukru začal ÚOHS šetřit s mírným zpožděním. Výsledky by měly být známy přibližně v polovině září.
Cukrovar v Dobrovici je největším a nejmodernějším cukrovarem ve střední a východní Evropě. Firma má také balírnu cukru v Mělníku. V lihovarech Chrudim, Kojetín a Kolín vyrábí líh. Lihovar má také v Dobrovici.
Česko bylo v minulosti cukrovarnickou velmocí a dodnes je v cukru s přehledem soběstačné. Zdejší trh se zde ale od té doby silně koncentroval mezi pět výrobců. Dva největší výrobci – Tereos TTD a Moravskoslezské cukrovary – mají francouzské, resp. rakouské vlastníky a vyrábějí také na export.
Vedle nich působí v tuzemsku další tři menší hráči: Cukrovar Vrbátky, Cukrovar Prosenice a Litovelská cukrovarna. Cukrovar Vrbátky z Hané, který ročně prodá 40 tisíc tun cukru, tedy zlomek české produkce, loni navýšil čistý zisk o 47 procent, ze 40 milionů korun na téměř 59 milionů. „Nebudeme to komentovat,“ sdělil dříve SZ Byznys předseda představenstva Cukrovaru Vrbátky Zdeněk Kovařík. Ostatní cukrovary zatím výsledky nezveřejnily.