Hlavní obsah

Fiala: Potravináři mají vysoké zisky, měli by snížit ceny pro zákazníky

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Máslo, cukr i mléko podle premiéra Petra Fialy (ODS) zlevnily. K poklesu však musí dojít i u dalších potravin. Firmy v oboru jsou podle něj v dobré kondici a jejich vysoké zisky by se měly projevit ve snížení cen pro zákazníky.

Článek

Proč potraviny v Česku tak rychle podražily – otázka, kterou čeští zákazníci řeší už více než rok a žádné šetření zatím neukázalo na jednoznačného viníka.

Při zahájení tradiční výstavy Země živitelka se do jednání se zástupci zemědělského a potravinářského průmyslu pustili premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Podle předsedy vlády je snížení cen potravin společným cílem vlády i zástupců agrárního a zemědělského sektoru.

„Myslím si, že vláda vyvíjí systematický tlak na všechny účastníky dodavatelského a výrobního řetězce a že se to vyplácí. Meziroční inflace zpomaluje, na konci července byla 8,8 procenta a už klesají i některé ceny potravin, cukru, mléka i másla,“ uvedl Fiala s tím, že se však musí snížit ceny také u ostatních potravin.

Potravináři ještě loni vyhrožovali krachem, vysokými cenami potravin, žádali vládu o pomoc. Nyní však hlásí často rekordní zisky.

„To se netýká všech v potravinářském sektoru, ale řady významných producentů, kteří mají vliv na to, jak vypadá situace v České republice. Jestliže vidíme rekordní zisky, tak se to musí nějak projevit a musí to pocítit občané na tom, že ceny potravin budou nižší,“ řekl premiér.

Konkrétně premiér zmínil na dotaz ČTK firmy z koncernu Agrofert, předseda hnutí ANO Andrej Babiš by podle něj mohl jedním rozhodnutím ceny potravin snížit. Mluvčí Agrofertu Pavel Heřmanský však tuto tezi pro ČTK odmítl, Agrofert podle něj nemá takovou tržní sílu, aby koncové ceny pro maloobchodní zákazníky ovlivnil.

Jestliže vidíme rekordní zisky, tak se to musí nějak projevit a musí to pocítit občané na tom, že ceny potravin budou nižší.
Petr Fiala (ODS), předseda vlády

Z Fialových slov je také zřejmé, že potravináři podíl na zdražování necítí. „Nesnažím se poukazovat na nějaké viníky, ale abychom společně odstranili problém a abychom dosáhli toho, že lidé skutečně přijdou do obchodu a budou si moci koupit kvalitní potraviny, české potraviny, které budou za přijatelnou cenu,“ řekl po skončení jednání Fiala.

Podle Fialy dělá vláda pro potravináře dost, neboť zajistila dostatek energie, pohonných hmot a zastropovala ceny energií. „Myslím, že to se projevuje v dobrém stavu potravinářsko-zemědělského sektoru a já teď očekávám, že se to projeví i v tom, že občané budou mít nižší ceny potravin,“ sdělil předseda vlády.

Ke zlevnění potravin by podle něj mělo vést i to, že se v rámci konsolidačního balíčku DPH u potravin snižuje z 15 procent na 12 procent.

Ministr zemědělství navíc bude v příštím týdnu jednat s řetězci o cenách potravin. „Využívám všechny nástroje, které mám k tomu, abychom dokázali, že v řetězci, který začíná u zemědělce a končí na pultu daného obchodu, budou marže pod kontrolou a nebudou výrazně nepřiměřené,“ řekl Výborný.

Ceny potravin proti červnu v červenci klesly o 0,8 procenta, meziročně byly vyšší o 9,5 procenta, což mělo vliv také na zpomalení meziroční inflace. Spotřebitelské ceny podle Českého statistického úřadu meziročně stouply o 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta.

Reklama

Doporučované