Hlavní obsah

Největší eshop světa má v Česku obří robotický sklad. Jede jen na půl plynu

Foto: Amazon

Na plochu Amazonu v Kojetíně by se Václavské náměstí v Praze vešlo čtyřikrát.

Reklama

Americký internetový gigant Amazon otevřel v červnu v Kojetíně na Přerovsku své druhé tuzemské distribuční centrum. Brzy začne s náborem noční směny. Přesto zatím není jasné, kdy bude obří sklad fungovat naplno.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nové distribuční centrum internetového obra Amazon v moravském Kojetíně začne brzy nabírat lidi na noční směnu. Přesto stále není jasné, kdy gigantický sklad plný robotů začne fungovat naplno. I tak je však obří hala již začleněná do evropské sítě distribučních center Amazonu.

„V současné době poznamenané válkou na Ukrajině a ekonomické nejistoty se velmi těžko predikuje, kdy bude plná kapacita budovy potřeba,“ řekl pro SZ Byznys Michal Šmíd, generální ředitel Amazonu pro Českou republiku.

Až najede na plný provoz, bude v distribučním centru pracovat kolem 2000 lidí. Do tohoto počtu má však zatím velkosklad daleko.

„Postupně nabíráme zaměstnance na denní směnu. Velmi brzo budeme přidávat noční směnu, ale ne naplno. Až pojeden denní a noční směna, bude to velmi orientačně 1200 až 1500 lidí. To je číslo, k němuž bychom se letos mohli dostat,“ uvedl šéf tuzemské části Amazonu.

Zaměstnance sváží Amazon do kojetínského skladu speciálními autobusovými linkami nejen například ze Zlína či Prostějova, ale i ze vzdálenější Ostravy.

Foto: Amazon

Generální ředitel Amazonu pro Českou republiku Michal Šmíd

Navzdory dosavadnímu částečnému provozu haly je Amazon v Kojetíně již zařazený do evropské sítě předního světového e-shopu. To znamená, že může vyřizovat objednávky zákazníků přicházející i ze zahraničí.

„Lokace kojetínské budovy je velmi příznivá pro rakouský a německý trh. Algoritmy řídící alokaci objednávky do konkrétní budovy primárně vyhodnocují zákaznické požadavky. To znamená i rychlost a ekonomiku dodání,“ popsal šéf českého Amazonu.

Rozloha Amazonu v Kojetíně je zhruba 190 tisíc metrů čtverečních. Václavské náměstí v Praze by se tam vešlo čtyřikrát. Distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi na západním okraji Prahy má 133 tisíc metrů čtverečních.

Umístění distribučního centra Amazonu v Kojetíně:

Distribuční centrum Amazonu v Dobrovízi je v provozu od roku 2015. Ve srovnání s ním je moravská hala mnohem modernější a robotizovaná.

„Rozdíl je v procesu uskladnění a vyskladnění. Robotická generace distribučních center funguje tak, že nepotřebujete člověka, který chodí po centru a nabírá zboží, ale regály přijedou rovnou k vám a vy z něj zboží jen vyberete. Je to velká úspora času a výrazná efektivita. Objednávku jsme tak v Kojetíně schopni odbavit výrazně rychleji než v Dobrovízi,“ popsal ředitel českého Amazonu.

Stavba v Kojetíně vznikla na starém průmyslovém brownfieldu. Developerem byla společnost Panattoni, investorem skupina Accolade. Právě Accolade hala nadále patří. Amazon podepsal v Kojetíně nájemní smlouvu na 20 let s možností dalšího prodloužení.

Reklama

Doporučované