Hlavní obsah

O2 loni mírně klesl zisk. Operátor vydělal 6,09 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Ilustrační snímek.

Reklama

Operátorovi O2 loni klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se naopak zvýšily o 2,4 procenta na 35,04 miliardy.

Článek

Mobilní operátor O2 dnes zveřejnil výroční zprávu za loňský rok. Podle ní společnosti klesl zisk po zdanění o 0,7 procenta na 6,09 miliardy korun. Výnosy se ale naopak zvýšily o 2,4 procenta na 35,04 miliardy korun.

Hospodaření společnosti údajně negativně ovlivnila přetrvávající vysoká míra inflace, která měla za následek výrazný růst provozních nákladů. Nejvýrazněji rostly náklady spojené s provozem mobilní sítě a mzdové náklady. Rostoucí náklady vedly také ke zdražení některých mobilních služeb.

„Aby vedení společnosti alespoň částečně kompenzovalo výrazný růst nákladů a dokázalo zajistit zvyšování hodnoty a kvality služeb pro zákazníka, bylo nuceno toto promítnout do cen mobilních služeb a pokračovat ve striktní kontrole jak provozních, tak investičních nákladů,“ uvedlo představenstvo ve výroční zprávě.

Výnosy z mobilních služeb vzrostly o 2,6 procenta na 21,76 miliardy korun. Příjmy ze služeb v pevné síti se zvýšily o dvě procenta na 13,29 miliardy korun. Náklady na prodej se zvýšily o 2,3 procenta na 17,46 miliardy korun a osobní náklady vzrostly o sedm procent na 4,32 miliardy korun. Počet zaměstnanců skupiny přitom klesl o 62 na 4077 lidí.

Za hlavní rizika pro letošní rok operátor považuje nepředvídatelný vývoj na Ukrajině a Blízkém východě spolu s nejistým makroekonomickým vývojem. Výnosy pak negativně ovlivní pokračující regulace terminačních poplatků v mobilní síti.

O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek. Jediným vlastníkem O2 je investiční skupina PPF. O2 jí loni odvedla dividendu tři miliardy korun.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Reklama

Doporučované