Hlavní obsah

Obchod mezi EU a Ruskem klesl. A co se stále dováží, rapidně zdražilo

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ačkoli Moskva tvrdí, že embargo vlastně nepociťuje, čísla ukazují, že dovozy i vývozy mezi Ruskem a EU strmě padají. Důvodem jsou nejen sankce, ale i odchod zahraničních firem. Na druhou stranu „železná“ opona poškozuje i EU.

Článek

Po uvalení sankcí na Rusko kvůli válce na Ukrajině Evropské unii značně poklesl obchod s Ruskem. Propady jsou nejvíce patrné poslední měsíce. Podle dat Eurostatu například v březnu 2022 obchody mezi Ruskem a EU dosahovaly 19,6 miliardy eur, zatímco v září loňského roku už to bylo jen 9,7 miliardy eur.

Eurostat dále uvádí, že v únoru 2022 dovoz z Ruska tvořil 6,4 % z celkového importu z třetích zemí. V září téhož roku se číslo snížilo na 3,8 %. Stejný pokles je možné zaznamenat taktéž u vývozu, který z 2,3 % klesl na 1,1 %.

Mezinárodní obchod se loni výrazně propadl kvůli dvěma hlavním důvodům. Prvním jsou uvalené sankce, které ovlivnily nejen dovoz některých komodit, ale také jejich vývoz, říká David Marek, hlavní ekonom Deloitte. Jako další příčinu uvádí, že velká část zahraničních firem ukončila své působení v Rusku a tím i zmizela jejich potřeba pro další export a import.

Silný pokles dovozu do Unie je patrný zvlášť u uhlí, zemního plynu, ropy, hnojiv a železa a oceli. Jen u niklu se podíl mírně navýšil. Nejvyšší poklesy zaznamenal Eurostat zejména u uhlí, jehož 45 % bylo tvořeno z dovozu od států mimo EU. Ve třetím čtvrtletí loňského roku se procento snížilo na 13 %, což zapříčinil zákaz na veškerý dovoz uhlí z Ruska. U zemního plynu se hodnota propadla z 36 % na 18 %, hnojiv z 29 % na 17 % a u železa a oceli z 16 % do 5 % a u ropy z 25 % na 14 %.

Dovoz zboží přes hranice z Ruska do České republiky se od ledna 2021 do září 2022 objemově snížil. Nicméně za stejné zboží Česko platí podle dat ČSÚ mnohem více. Cena je totiž nyní o několik milionů vyšší, v některých případech až dvojnásobek původní částky.

„Ačkoliv se u Česka opticky nemusí zdát, že by došlo k takovému poklesu, souvisí to s růstem cen. Zboží přijímá méně, ale částky si jsou mnohdy podobné, vysvětluje ekonom Marek.

Významný propad v obchodování s Ruskem Česko pocítilo ve vývozu, který se snížil v některých případech až o třetinu. Značnou většinu dovozu z Ruska v posledních měsících tvoří nerostná paliva a oleje.

Reklama

Doporučované