Hlavní obsah

Perný týden amerických akcií: Čeká je Fed, výsledky a data o nezaměstnanosti

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Americké akcie čeká týden, který je může nasměrovat na celý letošní rok – výsledky reportují čtyři z Velké sedmy technologických firem, centrální banka zasedá nad měnovou politikou a v pátek vyjdou data o nezaměstnanosti.

Článek

V úterý vydají výsledky americké firmy Alphabet (Google) a Microsoft, ve čtvrtek na ně naváže Amazon a Apple. Tato čtveřice tvoří spolu s firmami Nvidia, Meta a Tesla jádro americké burzy, na jakoukoli zprávu od nich trh reaguje velmi citlivě.

Má pro to dobré důvody. Tržní kapitalizace „Sedmi statečných“ (Magnificent Seven) ve výši 12,8 bilionu dolarů (293,5 bilionu korun) představuje zhruba jednu čtvrtinu celkové kapitalizace amerického akciového trhu. Pro srovnání, taková suma by pokryla výdaje českého státního rozpočtu (letos 2,2 bilionu korun) na 133 let.

O tom, jak je kondice sedmi technologických obrů pro americký trh důležitá, svědčí také to, že na loňském růstu klíčového indexu S&P 500 (přidal jednu čtvrtinu) se zmíněné tituly podílely zhruba 60 procenty.

Ve zmíněné sedmičce ovšem nejedou všichni stejným tempem. Zatímco Nvidia, známá hlavně svými herními čipy, už letos vzrostla o více než čtvrtinu, výrobce elektromobilů Tesla po neutěšených výsledcích z minulého týdne zhruba stejným tempem propadl.

Tento sestup odsunul Teslu na devátou příčku celkového žebříčku nejhodnotnějších firem. Před ni se dostaly investiční skupina Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta a farmaceutická společnost Eli Lilly, která vyrábí například preparát proti depresi Prozac.

Vedle čtveřice výsledků přijde největší událost z toho okruhu v pátek, kdy Apple spustí ve Spojených státech prodej napjatě očekávaného headsetu Vision Pro. Ten uživatelům nabízí pohled ve smíšené realitě neboli spojuje virtuální a upravenou (augmentovanou) realitu.

Co udělá Fed

Americká centrální banka (Fed) na svém dvoudenním zasedání sice téměř jistě úrokové sazby nesníží, očekává se ale, že v její rétorice dále posílí „holubičí“ tón hovořící pro uvolnění měnové politiky.

Tento předpoklad staví na tom, že na posledním měnovém zasedání 12. a 13. prosince 17 z 19 představitelů Fedu uvedlo, že úrokové sazby v letošním roce klesnou. Medián jejich prognóz ukazuje, že hlavní sazba by měla letos klesnout o 75 bazických bodů oproti současné úrovni v rozpětí 5,25 až 5,50 procenta.

Jedním z těch, kdo takový postoj od Fedu očekávají, je Guneet Dhingra, manažer z newyorské pobočky Morgan Stanley. „Jedinou otázkou je, jak rychle to začne, a jak rychlé to uvolňování bude,“ řekl Dhingra pro agenturu Reuters.

Trh práce

Holubičí náladu Fedu by mohla nahlodat data z americké ekonomiky, kterým bude patřit závěr týdne. V pátek totiž kromě zmíněné akce Applu vyjdou čísla o tvorbě pracovních míst za leden.

Jejich interpretace je však nejistá, protože s sebou nesou jeden paradox. Pokud vyjdou silná, značí to, že se ekonomice daří dobře, protože vytváří hodně pracovních míst, a to posiluje obecný optimismus a důvěru v ekonomiku, což akciím svědčí.

Na druhé straně, v současné situaci, kdy se čeká na snižování úrokových sazeb, které akciím rovněž pomáhá, může příliš silný údaj o tvorbě pracovních míst znamenat, že se uvolňování měnové politiky oddaluje.

V prosinci vytvořili američtí zaměstnavatelé 216 000 pracovních míst, a překonali tak odhady trhu. Nezaměstnanost nicméně setrvala na 3,7 procentech. Pokud by lednový počet nových míst opět předčil odhady, mohlo by to oslabit předpoklady, že by se úrokové sazby mohly vydat na sestupnou dráhu už v březnu.

Reklama

Doporučované