Hlavní obsah

Pilulka jde do světa. Vstoupí na trh do Německa, Rakouska a Maďarska

Rozhovor s Martinem Kasou, spolumajitelem Pilulky.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

České Pilulce se daří. Na příští rok chystá velkou expanzi v podobě tří nových trhů. Kromě Maďarska, na něž se firma bratrů Kasových připravovala už dříve, otevře divizi pro Německo a Rakousko.

Článek

„V roce 2022 plánujeme pohled na západ,“ řekl Martin Kasa, spolumajitel Pilulky, v rozhovoru pro SZ Byznys. Firma otevřela nové divize pro Rakousko a Německo.

„Je to největší expanze v historii firmy, kterou chceme uskutečnit, a věřím, že se nám to podaří. Věřím, že ve druhé polovině příštího roku už si zákazníci v Německu budou moci objednat balíček s naším logem.“

Už dříve plánovaný vstup na maďarský trh covid nakonec přibrzdil, teď však firma oznámila, že další novinkou bude i Maďarsko.

„Maďarsko jsme zvažovali i letos, a bude to třetí země, kterou bychom v příštím roce rádi spustili,“ oznámil Martin Kasa, spolumajitel Pilulky.

„Investičně to bude náročné, něco budeme financovat sami, něco budeme financovat prostřednictvím provozních úvěrů a bavíme se určitě o stovkách milionů korun v následujících dvou letech,“ uvedl.

Další rekordní rok

Zákazníkům se zpět do kamenného světa příliš nechce, ukazují průběžná ekonomická čísla lékárenské skupiny.

„Čekáme rekordní výsledky,“ neskrývá radost Martin Kasa. „Bezmála čtyři miliardy lidé letos utratí v lékárnách a na internetu s logem Pilulka. Přepočteno na růst jde o 35 procent, to byl náš cíl, který jsme deklarovali na začátku roku.“

Během letoška investovali do všech skladů, aby nárůst zájmu zvládli. Moravu plánují zásobovat ze zcela nového místa. Řečí čísel jde letos o investici ve výši desítek milionů korun.

„Stavíme nové logistické centrum na Olomoucku, které by mělo být v příštím roce otevřené, ze kterého by se mělo zvládnout dalších osm tisíc objednávek denně,“ uvedl Martin Kasa.

Pilulka

  • Česká technologická společnost zaměřená na lékárenství. Do jejího portfolia patří kromě zásilkového obchodu také síť kamenných lékáren a další služby včetně projektu eHealth s názvem Plus Care a Pilulka Lab.
  • Projekt bratrů Martina a Petra Kasových vznikl v roce 2013. Momentálně skupina působí v Česku, na Slovensku, Maďarsku a Rakousku. Další metou mělo být Německo.
  • Firma oznámila, že kvůli úsporám končí v Rumunsku. 
  • Od roku 2020 se akcie Pilulky obchodují na trhu pražské burzy Start.
  • Tržby celé skupiny Pilulka v roce 2022 dosáhly 3,5 mld. korun, EBITDA 0,8 mil. korun. V Česku a na Slovensku dosáhla EBITDA marže +1,5 % (+36,5 mil. korun).

Jejich dlouhodobou vizí je proměnit lékárenský trh nejen v Česku, ale i v Evropě.

„Lékárna se musí změnit na odbornost a lékárník, ten je tím nositelem odborného výkonu, to je to klíčové. Kdyby to mělo být jen obchodním prostorem, tak si myslím, že do 20 let tady pak nemůže existovat taková síť lékáren, jako dneska existuje,“ říká.

Celý rozhovor s Martinem Kasou najdete ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované