Hlavní obsah

1,8 miliardy na dobročinnost. Tři bratři založili jednu z největších nadací

Foto: 3WFoundation

Bratři Wałachové vložili nenávratně do nadace majetek za 1,8 miliardy korun.

Reklama

Tři podnikatelé z Těšínska a jejich rodiny zakládají nadaci. Ta bude s majetkem 1,8 miliardy korun patřit k největším v Česku. Zaměří se na podporu křesťanských projektů.

Článek

Bratři Adam, Mariusz a Valdemar Wałachovi v devadesátých letech na Těšínsku založili společnost Walmark, která uspěla na poli farmacie, doplňků stravy a nápojářství, a dokonce expandovala i do zahraničí. V roce 2016 firmu prodali investičnímu fondu a pustili se do vlastních investičních aktivit i filantropie. Nyní spolu a se svými rodinami zakládají nadaci 3WFoundation, do které nenávratně vloží majetek 1,8 miliardy korun. Ta se tak podle vyjádření zakladatelů stane jednou z největších nefiremních nadací v Česku. Nadace má za cíl primárně podpořit křesťanské organizace ve střední a východní Evropě.

„Křesťanství pro nás znamená především živou víru v Ježíše Krista. Z vlastní zkušenosti víme, že víra může změnit lidské srdce a probudit v člověku větší ohleduplnost a zájem o druhé. Podporujeme křesťanské projekty, protože se domníváme, že právě proměna lidského srdce je klíčem k pozitivní změně jednotlivce i celé společnosti,“ řekl Adam Wałach.

Kromě křesťanských organizací se 3WFoundation zaměří na podporu charitativních a sociálně prospěšných projektů, aktivit polské menšiny v Česku a projektů rozvíjejících kulturní a komunitní život v Těšínském Slezsku.

Dlouhodobě podporujeme místní organizace, které rozvíjejí pestrý kulturní a komunitní život, stejně jako aktivity Poláků.
Mariusz Wałach, 3WFoundation

„Naše rodina pochází z Těšínského Slezska. Je to kraj, ve kterém se mísí tradice, kultury i jazyky. Žije zde spousta nadaných, odhodlaných a dobrosrdečných lidí. Proto dlouhodobě podporujeme místní organizace, které rozvíjejí pestrý kulturní a komunitní život, stejně jako aktivity Poláků a polské národnostní menšiny, jíž jsme součástí,“ řekl Mariusz Wałach.

Majetek nadace budou tvořit také akcie nebo podíly v investičních projektech. Nadace tak bude moct dále růst a zvyšovat své nadační jmění např. pomocí dalších investic. Jako zakladatelé nadace jsou kromě bratrů uvedeny také jejich ženy Grażyna, Urszula a Anna. Členové rodiny budou nadaci spravovat a budou součástí dozorčí rady.

K filantropii chtějí přistupovat jako k investicím, a tak důkladně hodnotit a vybírat organizace, které podpoří.

Ředitelem nadace je Petr Cabák, manažer se zkušenostmi z neziskového i korporátního sektoru. Odborné konzultace k založení a nastavení struktury nadace poskytl Nadační fond Via Clarita.

Svět byznysu po prodeji Walmarku bratři Wałachové úplně neopustili a v roce 2016 založili Aternus Investment Group. Wałachovi se mimo jiné angažují na mezinárodní úrovni. Založili EGCC (European Great Commission Collaboration), filantropickou platformu sdružující křesťanské dárce.

Podle dostupných informací je v Česku zatím jen jeden fond s vyšším registrovaným nadačním jměním, a tím je Česko-německý fond budoucnosti (4,6 miliardy korun), který vznikl v roce 1997 a primárně ho financují český a německý stát, píší Hospodářské noviny. Pomyslnou trojkou je pak Nadace České spořitelny, obhospodařující 1,7 miliardy korun nadačního jmění, jehož základem jsou hlavně peníze z nevyzvednutých anonymních vkladních knížek.

Není to jediný podobný velký filantropický počin. Ředitel globálního antivirového giganta Avast Ondřej Vlček a jeho žena Katarína se loni stali jedněmi z největších filantropů v Česku. Založili rodinnou nadaci, do které vložili 1,5 miliardy korun s cílem pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním. Nadace koupila objekt usedlosti Cibulka v pražských Košířích, kde za stovky milionů vybuduje dětský hospic.

Manželé Hana a Dalimil Dvořákovi darovali před dvěma roky 200 milionů mladým vědcům prostřednictvím své Nadace Experientia.

Reklama

Doporučované