Hlavní obsah

Místo ruiny bude dětský hospic. Nadace šéfa Avastu zaplatí stovky milionů

Manželé Vlčkovi mají svoji práci. K té se teď chtějí plně vrátit. Ve své nadaci budou zastávat funkci ve správní radě.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Nadace rodiny Vlčkových koupila pražskou usedlost Cibulka. V areálu o rozloze 11,6 tisíce metrů čtverečních vybuduje dětský hospic, navazující paliativní středisko a kavárnu.

Článek

Ředitel globálního antivirového giganta Avast Ondřej Vlček a jeho žena Katarína se nedávno stali jedněmi z největších filantropů v Česku. Založili rodinnou nadaci, do které vložili 1,5 miliardy korun s cílem pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním a vybudovat dětský hospic.

To se teď děje. Nadace rodiny Vlčkových koupila místo, kde hospic vyroste – pražskou usedlost Cibulka.

„My jsme se poprvé ocitli v parku Na Cibulkách asi před rokem a ta stavba nás šokovala. Proč je něco tak krásného v tak žalostném stavu. Když jsme začali uvažovat, jak zúročit peníze v naší nadaci, a hledali jsme cíl, dospěli jsme k tomu, že by bylo dobré, kdyby byl dětský lůžkový hospic v Praze. Vše se nám propojilo s tímto místem. I když má Cibulka mnoho úskalí a víme, že vybudovat lůžkový hospic v místě, které je kulturní památkou, bude složitější, po zvážení pro a proti zvítězila naše touha pomoci i této budově,“ vysvětluje Katarína Vlčková a její manžel dodává, že i když by byla stavba na zelené louce výrazně levnější, chtějí jít touto cestou.

Cibulka je dnes zchátralý statek uprostřed nádherného parku. Posprejované a opadané zdi, plot obehnaný drátem, okna vytlučená, zabedněná prkny. Cenu za koupi budovy manželé nezveřejňují. Když však v loňském roce chtěla koupit usedlost Cibulka radnice Prahy 5, chátrající areál tehdy odhadovala na 105 milionů korun.

Náklady 350 milionů korun

Na rekonstrukci a obnovu usedlosti má nadace připraveny další stovky milionů korun. „Náš první hrubý odhad nákladů na vybudování nové Cibulky je mezi 300 a 350 miliony korun. Všechny práce je třeba dělat s respektem i vzhledem k historické hodnotě. Plus je tam potřeba i medicínské vybavení, veškerá technika, rozvody kyslíku a podobně,“ říká Vlček.

„Mělo by tam být deset lůžek, kromě toho ambulantní služby ve smyslu fyzioterapie, různé dílničky a podobně. Tak aby toho bylo co nejvíc na jednom místě, co nejvíce využitelných služeb. Zároveň tam bude sídlo nadace. Počítáme také s nějakou částí, jež bude sloužit ke vzdělávání v oblasti paliativní péče, a prostorem, který bude moci využívat i veřejnost,“ dodává Vlčková.

Podle odhadů rodiny by měly být všechny práce dokončeny do roku 2026.

Zpět ke své práci

„Klíčovou součástí je teď postavit ten správný tým. Aktivně najímáme generálního ředitele nadace a další členy týmu. Je potřeba profesionální každodenní management,“ říká Vlček s tím, že oba s manželkou zůstanou v roli zakladatelů a členů správní rady.

„Oba máme svoje zaměstnání, bereme to, že poslední měsíc jsme tomu věnovali mnoho času a oba se potřebujeme vrátit do své práce. V mém případě do Avastu,“ říká Vlček s tím, že ho moc potěšila pozitivní vlna podpory, i v rámci firmy.

Vlčkovi se založením nadace stali jedněmi z největších dárců v Česku. Jejich krok už teď inspiroval i ostatní. „Z organizace Via Clarita, která se zabývá poradenstvím v oblasti filantropie, máme signály, že náš krok a jeho medializace měly velký efekt na to, že se zvýšil počet lidí, kteří se o to téma začali zajímat,“ říká Vlček.

Reklama

Doporučované