Hlavní obsah

Policie zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Daniel Novák, Seznam Zprávy

Dům společnosti Profit & Prosper v Berouně, který zajistila policie.

Reklama

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. V reakci na tento krok zajistila všechny reality této firmy policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté zajistili nemovitosti investiční firmy Profit & Prosper. Ta od investorů s příslibem vysokého zhodnocení vybrala stovky milionů korun, ale nyní je nedokáže vrátit. Podnětem pro zajištění realit ze strany policie byl fakt, že se firma jeden z vlastněných bytů pokusila bez vědomí věřitelů prodat. Společnost zároveň čelí insolvenčnímu řízení.

Zmíněné nemovitosti jsou jediným známým majetkem, který společnost vlastní. Konkrétně jsou to dva byty a jeden rodinný dům, vše v Berouně. Firma je koupila předloni v součtu za 39 milionů korun.

Profit & Prosper se podle katastru pokusila jeden z bytů prodat. Vzhledem k tomu, že o jiném majetku firmy nejsou informace, upínají se investoři k realitám jako k jedné z mála možností na dobytí alespoň části svých pohledávek.

„V poslední době jsme zjistili, že se firma pokouší prodat jednu ze svých nemovitostí. Měli jsme obavu, aby kupní cenu nepoužila jinak než na uspokojení věřitelů. Proto jsme podali návrh, aby soud vydal předběžné opatření a zakázal společnosti Profit & Prosper s touto nemovitostí nakládat. Obvodní soud pro Prahu 6 našemu návrhu vyhověl,“ sdělil advokát Petr Veselý z kanceláře Žižlavský, která část investorů Profit & Prosper zastupuje.

Smlouvu o prodeji nemovitostí podepsala Profit & Prosper v době, kdy již měla nového jednatele Miroslava Moravčíka. Ten se stal jednatelem v únoru z rozhodnutí majitele firmy Petra Zdráhala. Do té doby byl jednatelem sám Zdráhal.

Invalidní jednatel

Zarážející je, že Moravčík je jako fyzická osoba v insolvenci. Letos v březnu, tedy v době, kdy byl již jednatelem Profit & Prosper, napsal insolvenčnímu soudu, že kromě invalidního důchodu a občasných příspěvků od dětí žádné příjmy nemá, vyplývá ze sdělení zveřejněného v jeho insolvenčním spisu. To je další fakt, který právní zástupce investorů podnítil k jednání.

„Společnost Profit & Prosper zastoupená novým jednatelem uzavřela kupní smlouvu, kterou se snažila zrealizovat prodej jedné ze svých nemovitostí. V obavě, že finanční prostředky nebudou použity na úhrady pohledávek klientů společnosti, jsme podali předběžné opatření k zabránění tohoto převodu,“ uvedla advokátka Jana Führerová.

Zmíněný byt měla od Profit & Prosper koupit firma Pretty Good Company. Ta patří z poloviny do investiční skupiny Natland.

„Předmětem podnikání Pretty Good Company je nákup a prodej nemovitostí na základě doporučení našeho vlastního robotického algoritmu, který na realitních serverech vyhledává vhodné příležitosti. V nabídce realitní kanceláře byl nalezen tento byt, se všemi právními náležitostmi zcela v pořádku, na čistém listu vlastnictví, který odpovídal naší investiční strategii,“ vysvětlil jednatel firmy Stanislav Gálik.

Alternativní investiční firmy

  • fungují podle paragrafu 15 zákona o investičních společnostech a investičních fondech,
  • nepodléhají téměř žádné regulaci,
  • jednou z mála povinností těchto firem je jednou za rok poslat do ČNB výkaz o výši spravovaného majetku,
  • za určitých podmínek mohou spravovat majetek až ve výši 500 milionů eur,
  • vláda v roce 2023 připravila návrh novely zákona zpřísňující podmínky pro fungování těchto firem.

„Proto jsme potvrdili zájem o uzavření obchodu. Žádné další informace o situaci firmy Profit & Prosper jsme neměli, jednali jsme čistě s realitní kanceláří. V reakci na poslední události jsme požádali o odstoupení od smlouvy,“ doplnil Gálik z Pretty Good Company.

Majitel Profit & Prosper Petr Zdráhal na zaslané otázky ohledně situace ve firmě a nemovitostí neodpověděl, jeho telefonní číslo je vypnuté. Nikoho se nepodařilo zastihnout ani v berounském domě, který společnosti patří. Nezdařilo se kontaktovat ani nového jednatele firmy Moravčíka.

Reklama

Doporučované