Hlavní obsah

Pomoc kvůli palivům. Ministerstvo dopravcům odložilo platby DPH do konce října

Foto: Getty Images

Pardon je primárně reakcí na rostoucí ceny pohonných hmot a výsledek jednání s podnikateli v dopravě. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo odkládá platby DPH pro podnikatele v autodopravě do konce října a promíjí placení letošní zálohy silniční daně. Tu ale vláda plánuje pro vozy do 12 tun zrušit. Cílem je snížit dopad rostoucích cen paliv.

Článek

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve čtvrtek rozhodl o faktickém odložení plateb daně z přidané hodnoty pro podnikatele v autodopravě do konce letošního října a zároveň prominul pro celý rok 2022 placení čtvrtletní zálohy u silniční daně. Vyplývá to z generálního pardonu ministra financí zveřejněného na internetu. Ministerstvo financí informovalo, že pardon je primárně reakcí na rostoucí ceny pohonných hmot a výsledek jednání s podnikateli v dopravě.

O odložení platby DPH je třeba požádat na finančním úřadě a doložit splnění podmínky pro odložení, tedy být podnikatelem v dopravě. Podle MF přitom je možné požádat o odložení platby DPH již v případě únorové platby DPH, která je splatná v pátek 25. března. Čtvrtletní zálohy na silniční dani se po celý rok 2022 promíjí automaticky.

Reklama

Doporučované