Hlavní obsah

Pomoc s drahými energiemi dostanou skoro všechny velké firmy

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Malých a středních firem se týkají stropy, pro velké spotřebitele chystala vláda jinou formu pomoci, která měla být omezená. Nyní ministři oznámili, že na pomoc dosáhnou téměř všechny velké společnosti.

Článek

Podporu kvůli vysokým cenám energií bude moci čerpat více velkých firem, vláda rozšířila program na všechny sektory hospodářství. Na tiskové konferenci po jednání vlády to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Podporu však nezískají obory, u nichž se zvažuje daň z neočekávaných zisků, a podniky, na které se vztahuje zastropování cen elektřiny a plynu.

SPECIÁL: Jak zvládnout krizi

Vše na jednom místě: Máme pro vás kalkulačky, přehledné návody, energetickou poradnu, přehled všech dotací a odpovědi na další otázky, které vám pomohou snížit dopady zdražování.

Program vznikl na základě takzvaného dočasného krizového rámce, který státům EU umožnil okamžitě podpořit podnikatele v důsledku vysokých cen energií a protiruských sankcí. Vláda jedná o jeho prodloužení do konce roku 2023. U energeticky náročných firem podle dosavadních informací bude maximální podpora činit 200 milionů korun, ostatní budou moci získat nejvýše 45 milionů korun. Na program bylo připraveno 30 miliard korun.

Podpora se dosud měla týkat zejména firem ze zpracovatelského průmyslu, dále těžebního průmyslu, ale také zemědělství, rybářství či lesnictví.

Reklama

Související témata:

Doporučované