Hlavní obsah

Pomozte developerovi Vanke s dluhem, žádá Čína tamní banky

Foto: Unsplash.com

Peking. Ilustrační foto.

Reklama

Čína žádá banky, aby zvýšily finanční podporu pro developera China Vanke. Zároveň vyzývá věřitele, aby firmě prodloužili splatnost dluhu. Podle agentury Reuters, která o krocích informuje, se jedná o nezvyklou intervenci vlády.

Článek

Čínské úřady volají o rychlou pomoc pro druhého největšího tamního developera v potížích China Vanke. V zemi, kterou podle dostupných informací trápí situace na realitním trhu zejména kvůli platební neschopnosti některých velkých realitních firem, se přitom nejedná o prvního obřího developera s finančními problémy. SZ Byznys popsal potíže, ve kterých se nachází China Evergrande.

Krize v realitním průmyslu se pak zvýraznila v únoru, kdy největšího soukromého developera v zemi Country Garden zasáhl v Hongkongu návrh na likvidaci od jeho věřitelů.

„Na rozdíl od těchto dvou developerů má Vanke vládní podporu – 33,4 % vlastní společnost Shenzhen Metro, kterou drží šenčenský státní regulátor majetku. Je také jedním z mála zbývajících čínských developerů, jejichž úvěry jsou mezinárodními ratingovými společnostmi hodnoceny jako investiční, takže jakékoli problémy se splácením dluhu by mohly podle analytiků zdecimovat důvěru trhu,“ uvádí Reuters.

Před Evergrande poslal hongkongský soud od začátku dluhové krize v polovině roku 2021 do likvidace nejméně tři čínské developery. Žádost o likvidaci poprvé podala v červnu 2022 firma Top Shine, což je investor divize Evergrande Fangchebao. Top Shine uvedla, že developer nedodržel smlouvu o odkupu akcií v dceřiné firmě.

A stát se tak rozhodl Vanke aktivně pomoci. Podle anonymních zdrojů agentury Reuters se regulátoři setkali s finančními institucemi a věřiteli. Měli oslovovat banky, aby firmě zajistily financování, pojišťovny, aby prodloužily splatnost dluhu u soukromých věřitelů, a obě strany, aby se zaručily za splátky dluhopisů.

Zprávu o státní pomoci zaznamenaly trhy. Po zprávě agentury Reuters akcie Vanke kótované v Šen-čenu vyrostly o 3,1 % na 9,46 jüanu, zatímco akcie kótované v Hongkongu se vyšplhaly až o 3,4 % na 5,71 hongkongského dolaru.

Společnost Vanke se ke zprávám odmítla vyjádřit. Národní úřad pro finanční regulaci a Informační kancelář Státní rady na žádosti o komentář pro Reuters nereagovaly. Firma sama se snaží zmírnit obavy veřejnosti z neschopnosti splácet a v pátek uvedla, že složila peníze potřebné ke splacení dluhopisů v hodnotě 630 milionů USD splatných v pondělí.

Reklama

Doporučované