Hlavní obsah

Přehledně: Jakou pomoc stát nabídne velkým podnikům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Liberty Ostrava

Velké podniky z energeticky náročných odvětví se dočkají kompenzací od státu.

Reklama

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravuje program kompenzací pro velké podniky, kterým ceny energií působí významné ztráty. Pomoc by mohlo získat 8 tisíc podniků a rozdělit by se mělo 30 miliard korun.

Článek

Vláda dnes oznámila, že připravila opatření, která by měla zmírnit dopad vysokých cen na podniky. Přibližně 8 000 firem by mělo dostat asi 30 miliard korun.

„Firmy, to znamená velkoodběratelé elektřiny a plynu (s ročním odběrem nad 630 MWh, pozn. red.) budou moct čerpat už od 1. listopadu pomoc ve výši 30 miliard Kč v rámci dočasného krizového rámce. Plánujeme dalších 30 miliard korun, které budou vycházet z evropského nařízení o krizových opatřeních ke snížení vysokých cen energií, které jsme navrhli s Evropskou komisí,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání premiér Petr Fiala (ODS).

Maximální částka, na kterou budou mít podniky nárok, bude dvojí. „U energeticky náročných firem to bude až do 200 milionů korun, u ostatních maximálně 45 milionů korun,“ uvedl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

O tuto podporu budou moct žádat firmy v zemědělství, lesnictví a zpracovatelském a těžebního průmyslu.

  • Kdo bude moci požádat o podporu?

Program je určený pro velké odběratele, tedy subjekty, které jsou připojeny k vysokému či velmi vysokému napětí či mají roční spotřebu plynu vyšší než 630 MWh. Týká se to například firem ze zpracovatelského průmyslu, těžařů i zemědělské výroby.

  • Kolik peněz mohou podniky získat?

Maximální výše podpory je až 200 milionů korun. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) počítá předběžně s celkovou částkou 30 miliard korun.

  • Kdo pomoc firmám schvaluje?

Systém kompenzací schvaluje vláda, příslušnou výzvu připraví a vypíše Ministerstvo průmyslu a obchodu. Program musí být notifikován Evropskou komisí.

Reklama

Doporučované