Hlavní obsah

Samsung postaví v Jižní Koreji největší továrnu na čipy na světě

Foto: JPstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Samsung hodlá v průběhu následujících let podpořit snahu jihokorejské vlády vytvořit ze země polovodičové megastředisko. Plánuje investovat 230 miliard dolarů do výstavby pěti továren na čipy.

Článek

Společnost Samsung Electronics hodlá do roku 2042 investovat 230 miliard dolarů do jihokorejské základny pro výrobu počítačových čipů. Ve středu to oznámil jihokorejský prezident Jun Suk-jol.

„Na základě rozsáhlých soukromých investic ve výši téměř 300 bilionů korejských wonů vybudujeme v metropolitní oblasti Soulu celosvětově největší „high-tech systémový polovodičový klastr,“ uvedl prezident.

Společnost, která z Jižní Koreji pochází, je známá především pro výrobu elektroniky, jako jsou telefony nebo televize. V posledních letech se však firma stále více zaměřuje na dodávky polovodičů, které výrobcům po celém světě chybí. V Jižní Koreji už nyní provozuje několik továren na polovodiče, většina z nich leží v provincii Kjonggi.

Proč jsou čipy tak důležité?

Miniaturní polovodičové součástky – takzvané počítačové čipy – jsou součástí prakticky veškeré elektroniky. Od počítačů a mobilních telefonů přes auta až třeba po pokročilé zbraňové systémy. Od roku 2020 se celý svět potýká s nedostatkem těchto čipů, protože poptávka silně převýšila nabídku.

Abychom pochopili, proč není možné výrobu rychle rozjet i v nových továrnách, musíme pochopit, jak komplikovaná a zdlouhavá je výroba čipu.

Korejská vláda chce posunout zemi do vedení

Projekt je součástí investičního plánu pro soukromý sektor, který jihokorejská vláda představila tento týden. Cílem strategie Soulu je rozšířit daňové úlevy a podporu pro zvýšení konkurenceschopnosti odvětví špičkových technologií, včetně těch, která zahrnují čipy, displeje a baterie.

Podle jihokorejského ministerstva obchodu, průmyslu a energetiky chce vláda zajistit přibližně 550 bilionů wonů investic ze soukromého sektoru, díky kterým by se dostala mezi vedoucí země v oblasti tohoto průmyslu.

„Ekonomické bitevní pole, které se nedávno rozpoutalo pomocí čipů, se rozšířilo… země poskytují rozsáhlé dotace a daňovou podporu,“ zdůvodňuje investiční plány prezident Jun.

Výrobní rozšíření společnosti Samsung bude zahrnovat pět továren na výrobu čipů. Nově vzniklé továrny by podle ministerstva měly přilákat výrobce materiálů, dílů a zařízení, případně také výrobce čipů, kteří nemají vlastní továrnu a organizace pro výzkum a vývoj polovodičů v blízkosti Soulu, upozornila agentura Reuters.

Samsung staví po celém světě, doma má konkurenci

Samsung je v současnosti největším světovým výrobcem chytrých telefonů, paměťových čipů a televizorů.

Investice v Jižní Koreji pro něj tedy není neobvyklá, do roku 2024 plánuje zprovoznit továrnu na polovodiče nedaleko texaského hlavního města Austinu, do které hodlá investovat 17 miliard dolarů. Další továrny Samsungu pak stojí v Číně.

V Jižní Koreji ovšem Samsung není jediným výrobcem čipů, sídlí zde také společnost SK Hynix, která je hned po Samsungu druhým největším výrobcem čipů na světě a zároveň třetím největším světovým výrobcem polovodičů.

Reklama

Doporučované