Hlavní obsah

Škoda Auto prodala v prvním čtvrtletí o více než čtvrtinu méně vozů

Foto: Škoda Auto

Škoda Auto

Reklama

Odbyt automobilky Škoda Auto se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 25,4 procenta na 186.200 vozů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil mateřský koncern Volkswagen.

Článek

Odbyt celé skupiny Volkswagen se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 21,9 procenta na 1,898 milionu vozů. Skupina Volkswagen zahrnuje vedle Škody řadu dalších značek. Kromě vlajkové značky VW jsou to například Audi, Porsche, Seat, Bentley či Lamborghini.

V samotném březnu se odbyt Škody Auto meziročně propadl dokonce o 35 procent na 63.300 vozů. Tempo poklesu tak zrychlilo z únorových dvaceti procent.

Výrobci automobilů se již delší dobu potýkají s nedostatkem součástek, který narušil také výrobní aktivity Škody Auto. Situaci navíc zkomplikovala válka na Ukrajině, která způsobila mimo jiné výpadek produkce u ukrajinského dodavatele kabelových svazků pro Škodu Auto.

Škoda Auto provozuje v České republice tři výrobní závody, vyrábí ale i v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery. Působí na více než 100 trzích.

Začátkem března Škoda Auto oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu přeruší výrobu ve svých ruských závodech v Kaluze a v Nižném Novgorodu a zastaví export vozů do Ruska. V loňském roce pro ni bylo Rusko druhým největším trhem.

Škoda Auto

  • Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v Česku, vyrábí také v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství.
  • Působí na více než 100 trzích.
  • V Česku zaměstnává více než 35 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované