Hlavní obsah

Němcům míří na pomoc miliardy, Scholz je chce vzít energetickým firmám

Foto: vláda.cz

Olaf Scholz.

Reklama

aktualizováno •

Opatření v hodnotě 1,6 bilionu korun chystá pro německé obyvatele tamní vláda. Pomoci má s dopady prudce rostoucí inflace.

Článek

Německo chystá další balík opatření, která mají ochránit spotřebitele a podniky před dopady prudce rostoucí inflace, v hodnotě 65 miliard eur (1,6 bilionu korun). Uvedla to v neděli agentura Reuters s odvoláním na dokument, který zveřejnila německá vláda. Kancléř Olaf Scholz ve večerním rozhovoru s televizí ZDF řekl, že na snížení vysokých cen energií chce využít nadměrné a nečekané zisky energetických společností.

Na opatřeních, která zahrnují návrhy na rozšíření slev na veřejnou dopravu a daňové úlevy ve výši 1,7 miliardy eur (41,7 miliardy Kč) pro devět tisíc energeticky náročných podniků, se dnes dohodly tři strany vládní koalice kancléře Olafa Scholze. „Je to zatím největší ze tří balíčků,“ řekl Scholz na tiskové konferenci. První dva balíčky měly celkovou hodnotu 30 miliard eur.

Inflaci ženou vzhůru především vysoké ceny energií, které kvůli energetické nejistotě související s ruskou invazí na Ukrajinu neklesají.

Německá vláda proto chce využít nadměrné zisky producentů elektrické energie, aby ceny snížila. Vládní dokument uvádí, že o odebrání takových zisků se debatuje na úrovni Evropské unie.

Kancléř v ZDF řekl, že řada producentů elektřiny z jádra, uhlí, slunce či větru nadále vyrábí za dostupné ceny, ale kvůli evropské podobě trhu určují cenu plynové elektrárny. Zmínění výrobci tak dosahují vysokých zisků, které podle kancléře nemají nic společného se skutečnými ekonomickými kroky.

O využití těchto neočekávaných příjmů vznikajících na trhu s  energiemi ke snížení cen hovořil již během dne na tiskové konferenci. „Prvním úkolem je takové neočekávané zisky využít k odlehčení občanům,“ řekl. Dodal, že o možnostech odstranění neočekávaných příjmů se povede jednání i na úrovni EU, půjde zejména o stanovení horní hranice pro výnosy, respektive ceny pro firmy, které mají mimořádné zisky.

„Kvůli rychlému růstu cen energií je nutná rychlá a přiměřená pomoc občanům a podnikům,“ uvádí se ve vládním dokumentu. Balíček pomoci zahrnuje také jednorázový příspěvek na energie pro seniory ve výši 300  eur, který obdrží jako paušál k 1. prosinci. Studentům vláda poskytne jednorázově 200 eur, aby jim kompenzovala zvýšené náklady na energie.

Německo bude podle kancléře schopné zvládnout letošní zimu a zajistit si dodávky energie.

V srpnu byly ceny energií o 35,6 procenta vyšší než v srpnu loňského roku.
Německý statistický úřad

„Rusko již není spolehlivým dodavatelem energie (…) Federální vláda se na tuto možnost připravuje od začátku roku,“ řekl novinářům Scholz a zdůraznil, že díky diverzifikaci zdrojů dodávek a doplnění zásob plynu je země schopna se vyrovnat s delším odstavením plynovodu Nord Stream 1.

Inflace v Německu

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v srpnu zrychlilo na 7,9 procenta z červencového 7,5 procenta. Po dvou měsících, kdy v červnu a červenci inflace zpomalovala, tak růst spotřebitelských cen opět zrychlil.

„Od počátku války na Ukrajině obzvláště výrazně vzrostly ceny energií, které značně ovlivňují míru inflace. V srpnu byly ceny energií o 35,6 procenta vyšší než v srpnu loňského roku,“ uvedl statistický úřad. „Také ceny potravin rostly nadprůměrným tempem o 16,6 procenta,“ doplnil.

Červnové a červencové zpomalení inflace dávali ekonomové do souvislosti mimo jiné s nižší daní na pohonné hmoty a celoněmeckou měsíční jízdenkou na regionální a městskou dopravu za devět eur (zhruba 220 Kč). Toto opatření, kterými chtěla vláda obyvatelům ulevit od vysokých cen energií, na konci srpna skončilo.

Do jaké míry nová opatření, se kterými přišla německá vláda, dokážou inflaci přibrzdit, jasné ještě není. Někteří tamní odborníci ale čekají, že i přes již uplatněná opatření proti zbrždění inflace se její míra vyšplhá až na dvouciferné hodnoty. Dvoucifernou inflaci zažilo Německo naposledy před více než 70 lety.

Například šéf německé centrální banky Joachim Nagel v nedávném rozhovoru s listem Rheinische Post varoval, že meziroční míra inflace by se v Německu mohla na podzim vyšplhat na deset procent.

Doplnili jsme o vyjádření kancléře Olafa Scholze.

Reklama

Doporučované