Hlavní obsah

Siemens a Gazprom se hádají, proč nelze zprovoznit plynovod Nord Stream

Foto: Profimedia.cz

Fotografie zveřejněná společností Gazprom ukazuje únik oleje, jenž je údajným důvodem odstávky plynovodu Nord Stream 1.

Reklama

aktualizováno •

Rusko zastavilo na neurčito dodávky plynovodem Nord Stream 1, údajně kvůli technické závadě. Firma Siemens to odmítá. Premiér Petr Fiala uvedl, že odstavení plynovodu Nord Stream 1 neohrozí domácnosti a firmy v ČR.

Článek

Rusko již ve středu kvůli údržbářským pracím na turbíně přerušilo dodávky plynovodem Nord Stream 1, jenž přepravuje plyn z Ruska do Německa. Podle původních informací měla odstávka skončit v sobotu ráno.

Ruská státní společnost Gazprom však v pátek oznámila odstavení plynovodu na dobu neurčitou, jelikož údržba provedená společně se zástupci firmy Siemens Energy údajně odhalila únik oleje v kompresorové stanici Portovaja, takže není možné zajistit bezpečný provoz.

Firma Siemens Energy však následně uvedla, že takovéto úniky obvykle nemají na provoz turbíny vliv a lze je utěsnit na místě. „Je to rutinní procedura v rámci údržbářských prací,“ uvedla firma. „Ani v minulosti výskyt takovéhoto typu úniku nevedl k přerušení provozu,“ upozornila.

Gazprom v pátečním prohlášení na sociální síti Telegram uvedl: „Přeprava plynu prostřednictvým plynovodu Nord Stream byla zcela zastavena do doby, než budou odstraněny závady na zařízení.“

Podle sobotního vyjádření Gazpromu je však společnost Siemens Energy připravena pomoci s opravou zařízení kompresorové stranice odstaveného plynovodu. Údajně však není k dispozici pracoviště, kde by bylo možné opravu provést.

Německo zavádí úsporná opatření

Ve čtvrtek ve spolkové republice začíná platit série úsporných opatření, památky večer zůstanou bez osvětlení, v ulicích by neměly zářit neonové reklamy a v hotelu nebo pronajatém bytě nebude turistům během podzimních dnů zrovna horko.

Podle Fialy prý problém Česko neohrozí

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, že i kdyby Rusko neobnovilo dodávky plynovodu Nord Stream 1, určitě to nebude znamenat, že by se domácnosti a firmy v ČR ocitly bez plynu.

„Toto jenom ukazuje, jak Rusko zneužívá situace, jakou vede ekonomickou válku prostřednictvím energií se státy Evropské unie,“ uvedl Fiala. Dodal, že politika předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) nechala ČR úplně závislou na ruských energiích a současná vláda dělá kroky k tomu, aby se závislosti co nejdříve zbavila. Tuzemské zásobníky plynu jsou plné z 85 procent a letošní topnou sezonu pomohou pokrýt zásobníky LNG (zkapalněný zemní plyn) terminálu v Nizozemsku. Kapacita plynu LNG terminálu podle premiéra pokryje zhruba třetinu roční spotřeby ČR.

Zastavení dodávek přišlo jen několik hodin poté, co země G7 odsouhlasily uvalení cenového stropu na ruskou ropu ve snaze zastavit tok finančních prostředků do režimu Vladimira Putina. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek řekla, že Evropská unie by měla zastropovat i cenu plynu přepravovaného potrubím z Ruska, aby zmírnila dopady manipulace trhem ze strany ruského prezidenta Putina. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv na její slova reagoval prohlášením, že Moskva v tom případě přestane plyn do Unie dodávat úplně.

Moskva obviňuje Západ z toho, že sankce uvalené na Rusko mohou za omezování běžného provozu a údržby plynovodu Nord Stream 1. Brusel však oponuje s tím, že jde o záminku a Rusko používá plyn jako ekonomickou zbraň, píše agentura Reuters.

Kdo za to může?

Německý úřad pro regulaci síťových služeb Bundesnetzagentur oznámil, že za současnou situaci ohledně plynu v Německu se může zaručit. Situace je ale podle něj napjatá a „zhoršení nelze vyloučit“. Prohlášení vyšlo poté, co Gazprom oznámil přerušení provozu plynovodu Nord Stream.

Společnost Siemens Energy dodala pro Nord Stream některá zařízení, ke kterým zajišťuje i servis. Firma v pátek uvedla, že únik oleje nepředstavuje dostatečnou technickou překážku k zastavení toku plynu, protože zařízení je možné utěsnit na místě. Takový úkon je v rámci rutinních oprav, uvedla společnost.

„Bez ohledu na to jsme ale už několikrát upozornili, že v kompresorové stanici Portovaja je dostatek turbín na to, aby Nord Stream 1 fungoval,“ řekl mluvčí Siemens Energy. V prohlášení Bundesnetzagentur také stojí, že „závady, které ruská strana uvádí, nejsou technickým důvodem pro přerušení provozu“ plynovodu.

„Je to součást psychologické války Ruska proti nám,“ napsal na twitteru Michael Roth, předseda zahraničního výboru německého Spolkového sněmu.

Mluvčí Evropské komise Eric Mamer na Twitteru uvedl, že rozhodnutí Gazpromu zastavit plynovod Nord Stream 1 „pod falešnou záminkou“ je jen dalším důkazem nespolehlivosti Gazpromu jako dodavatele.

Eurokomisař pro ekonomiku Paolo Gentiloni v sobotu na ekonomickém fóru v  italském městě Cernobbio řekl, že Evropská unie od Ruska očekává, že bude plnit své závazky plynoucí ze smluv. „Pokud bude však energetické vydírání pokračovat nebo se stupňovat, EU je připravena reagovat,“ prohlásil Gentiloni.

Šéf německého regulačního úřadu Klaus Mueller rovněž na twitter napsal, že ruské rozhodnutí ponechat zatím Nord Stream 1 vypnutý zvyšuje význam nových terminálů na zkapalněný zemní plyn, které Německo plánuje spustit tuto zimu. Rovněž se zvyšuje význam skladování plynu a také „potřeby ušetřit“ plyn.

Německé ministerstvo hospodářství uvedlo, že Německo je nyní na zastavení dodávek ruského plynu připraveno mnohem lépe než dříve. „Situace na trhu s plynem je napjatá, ale dodávky jsou zabezpečené,“ prohlásila mluvčí ministerstva.

Již ve čtvrtek začala ve spolkové republice platit série úsporných opatření, která přijala vláda kancléře Olafa Scholze. Omezení spotřeby elektřiny a zejména zemního plynu na vytápění má zemi ulehčit zvládnutí energetické krize.

Gazprom oznámil, že v sobotu dodá přes Ukrajinu do Evropské unie 42,7 milionu kubických metrů plynu, což bude znamenat mírné zvýšení oproti pátečnímu objemu 41,3 milionu metrů krychlových. Zvýšení dodávek však nedokáže plně kompenzovat výpadek plynovodu Nord Stream 1.

Doplnili jsme vyjádření premiéra Petra Fialy.

Reklama

Doporučované