Hlavní obsah

Zhasínáme, nehřejeme. V Německu začala platit tato úsporná opatření

Foto: Edgar G Biehle, Shutterstock.com

Nájemníci mohou v Německu topit méně. Vyhláška od září ruší ustanovení nájemních smluv, která zavazují nájemce, aby pronajaté místnosti vytápěli na určitou minimální teplotu.

Reklama

aktualizováno •

Firmy šetří na energiích s předstihem. V obchodech se rychleji zavírají dveře. Lidé si mají rozmyslet, jestli otevírat mrazicí box.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vnímavější návštěvníci německých měst si mohou od začátku září všimnout několika změn. Památky večer zůstanou bez osvětlení, v ulicích by neměly zářit neonové reklamy a v hotelu nebo pronajatém bytě nebude turistům během podzimních dnů zrovna horko.

Ve čtvrtek začíná ve Spolkové republice platit série úsporných opatření, která přijala vláda kancléře Olafa Scholze. Omezení spotřeby elektřiny a zejména zemního plynu na vytápění má zemi ulehčit zvládnutí energetické krize.

Je to zčásti důsledek šoku, který Německo zažilo se začátkem ruského útoku na Ukrajinu před půl rokem. Tamní politici, jejichž naivita směrem k Moskvě přispěla k vysoké závislosti Spolkové republiky na ruském zemním plynu, si do poslední chvíle nepřipouštěli možnost války.

Poučeni vlastními chybami v úsudku se Němci následně svědomitě pustili do přípravy úsporných opatření. Ve srovnání s Českem se v Německu o poznání intenzivněji probíralo a organizovalo, co všechno podniknout, aby se spotřebovávalo méně energie.

V mnoha případech se ani nečekalo na vládu. Například německé supermarkety už během léta přichystaly kroky, kterými chtějí ušetřit.

Chladněji v bytech, ulice bez neonů

První vlnu úsporných opatření vyhlásila německá vláda od září, budou platná do konce února. Druhá část platí od října a má trvat až do konce září 2024.

Minimální teplota v pronajatých bytech

Vyhláška od září ruší ustanovení nájemních smluv, která zavazují nájemce, aby pronajaté místnosti vytápěli na určitou minimální teplotu. Nájemníci tak mohou topit méně. Dál však musejí „předcházet škodám na pronajatém majetku vhodným chováním při vytápění a větrání.“

Vytápění soukromých bazénů

Soukromé bazény – ať už vnitřní nebo venkovní – se už nesmějí vytápět plynem a elektřinou. Výjimka platí, pokud je bazén využíván k léčebným účelům. Nařízení neplatí ani pro bazény v hotelech, rekreačních zařízeních nebo rehabilitačních centrech.

Maximální teplota ve veřejných budovách

Ve veřejných budovách smí být pracovní prostory vytápěny pouze na maximální pokojovou teplotu 19 stupňů. Pokud jsou v místnostech provozovány těžké fyzické aktivity, jsou v nich povolené maximální teploty ještě nižší. Dosud byla doporučená minimální teplota podle ministerstva 20 stupňů. Ve veřejných budovách by již neměly být vytápěny průchody, jako jsou chodby a foyer, velké haly nebo technické místnosti. Předpis neplatí pro zdravotnická a sociální zařízení.

Teplá voda ve veřejných budovách

Pokud tomu nebrání hygienické důvody, musí být vypnuty kotle a průtokové ohřívače vody, které slouží pro přípravu teplé vody u umyvadel. Tam, kde se teplá voda ohřívá centrálně, musí být teplota snížena. Výjimky platí mimo jiné pro školy, školky, pečovatelská zařízení a nemocnice.

Osvětlení budov a památek

Budovy a památky se už nesmějí osvětlovat z čistě estetických nebo reprezentativních důvodů. Vyloučeno je také krátkodobé osvětlení při kulturních akcích a lidových slavnostech. Dál může zůstat zapnuté bezpečnostní a nouzové osvětlení.

Neonové reklamy

Od 22:00 do 16:00 následujícího dne musí být vypnuté neonové reklamy. Výjimka platí pouze v případě, že jsou nezbytné kvůli bezpečnosti provozu jako pouliční osvětlení, například u železničních podjezdů nebo autobusových zastávek. Oproti původním předpokladům se nařízení nakonec nevztahuje na osvětlení výloh obchodů. Dál bude svítit také pouliční osvětlení.

Dveře obchodů

Pokud jsou obchody vytápěny, nesmějí mít od září do konce února trvale otevřené vstupní dveře.

Teplota ve firmách

Předpis vyloženě nestanoví, že se kanceláře soukromých podniků musí vytápět méně. Firmám právně umožňuje teplotu snížit, což je základ pro dobrovolné závazky společností a firemní dohody o úsporách energie. Nařízení federální vlády konkrétně stanoví, že maximální teploty stanovené pro pracovní místnosti ve veřejných budovách platí jako minimální teplota v komerčně využívaných místnostech.

Informační povinnost pro nájemníky

Dodavatelé plynu a majitelé větších bytových domů musí své zákazníky nebo nájemníky včas informovat o předpokládané spotřebě energie, jejích nákladech a možných úsporách. Mělo by se tak stát nejpozději do začátku topné sezóny.

Kontrola vytápění a spotřeby energií

Od října by měla platit další opatření, která se dotýkají veřejných, soukromých i firemních budov. Mimo jiné je plánována povinná roční revize vytápění pro objekty s plynovým vytápěním. U velkých budov s centrálním zásobováním teplem na zemní plyn bude povinné tzv. hydronické vyvažování, při kterém se proces distribuce vody v topení vyrovnáním tlaku upraví tak, aby měl optimální účinnost a zároveň minimální provozní náklady.

Skupina REWE, jež provozuje mimo jiné síť prodejen Penny, spoléhá na zvláštní pověřence pro energetiku, kteří v pravidelných intervalech kontrolují možnosti úspor energie a snaží se osvětově působit na ostatní pracovníky. V prostorách pro zaměstnance se namontovaly fotobuňky, aby se při jejich nepřítomnosti v místnosti zbytečně nesvítilo.

Zákazníci diskontní sítě Edeka zase nebudou vystavováni reklamním plakátům na slevy hned po příchodu do prodejny. Cílem je snížit tepelné ztráty při otevřených vstupních dveřích. Ty by se ostatně měly nyní otvírat a zavírat rychleji než dříve.

Některé obchody počítají s přídavnými pavilony před vchodovými dveřmi, které by zmírňovaly ostrý přechod mezi venkovním chladem a vytopenou prodejnou a omezily tepelné ztráty.

Velké obchodní domy, které mívají nastálo otevřené dveře, by je nyní v zimě měly zavírat. „Toto opatření je už dnes v praxi často zaváděno. Zavřené dveře mohou významně přispět k úspoře energie,“ řekl pro web týdeníku Focus šéf Německého svazu obchodu Stefan Genth.

Některá obchodní centra už v srpnu přerušila provoz jezdících schodů. V obchodech Edeka jsou k úsporám nabádáni i zákazníci. U chladicích pultů je cedule upozorňují, aby otevírali dvířka mrazáků jenom v případě, že si produkt opravdu chtějí koupit. „Rychle zavírejte mrazák, prosím,“ říká jeden z nápisů.

Někteří obchodníci také počítají se zkrácením prodejních hodin, hlavně v pozdějších večerních hodinách, kdy chodí nakupovat málo zákazníků. „V zimě je po osmé večer v obchodě málo zákazníků. Mělo by se také prověřit, jestli se vyplatí mít otevřeno do 23. hodiny,“ poznamenal obchodník z Bádenska-Württemberska.

Kratší otevírací dobu v zimě plánují například obchody se zahradnickým a stavebním sortimentem, filiálky obchodů s potravinami, jako Lidl, se zatím ke stejnému kroku nerozhodly.

I bez podnětů z vlády začali s dobrovolnými úsporami v německém finančním sektoru. Například vedení svazu spořitelen (DSGV) se obrátilo na členské společnosti, aby snížily spotřebu zemního plynu o pětinu až čtvrtinu. Tento cíl si vyžádá vytápění na maximálně 19 stupňů Celsia a zastavení teplé vody v toaletách.

Reklama

Doporučované