Hlavní obsah

Slováci budou mít levnější proud než Češi. Vláda se dohodla s výrobcem

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

Slovenská vláda vyjednala s největším výrobcem elektřiny v zemi dohodu – my vás nezdaníme, vy dodáte slovenským domácnostem levnější proud. Ceny silové elektřiny by podle slovenských médií neměly vzrůst do konce roku 2024.

Článek

Slovenská vláda se dohodla s největším výrobcem elektřiny v zemi, společností Slovenské elektrárne (SE), na dodávkách elektrické energie za ceny, které jsou výrazně nižší než současné ceny na trhu.

Vláda výměnou za dohodu s firmou ustoupí od plánovaného zvláštního zdanění podniku. Vyplývá to z oznámení zástupců vlády a SE, kteří podepsali příslušné memorandum. V SE má stát 34 procent akcií, zbylý podíl má pod kontrolou Energetický a průmyslový holding (EPH) spolu s italským koncernem Enel.

Slovenské rodiny by měly na účtech za elektřinu až do roku 2024 ušetřit celkově asi miliardu eur (24,4 miliardy Kč) včetně daně z přidané hodnoty. Průměrná úspora na domácnost podle ministra hospodářství Richarda Sulíka dosáhne 500 eur, tedy 12 200 Kč. Energie, které v zemi zdražily už na začátku letošního roku, mají spolu s potravinami hlavní podíl na výdajích slovenských domácností.

Slovenské elektrárne v příštích dvou letech dodají elektřinu v ceně zhruba 61 eur (1490 Kč) za megawatthodinu, což je na úrovni regulované ceny pro slovenské domácnosti na letošní rok. Sulík spolu s ministrem financí Igorem Matovičem uvedli, že tržní ceny elektřiny s dodávkami na příští rok se pohybují na úrovni zhruba 149 eur (3640 Kč).

„Dohodli jsme sa na klíčovém řešení pro stabilizaci cen elektrické energie na následující tři roky,“ řekl Matovič. Regulovanou cenu 61,21 eura za MWh budou SE v dodávkách pro domácnosti úštovat až do konce roku 2024. Pokud se nezmění poplatky za distribuci, které určuje také stát, neměly by se koncové ceny pro slovenské domácnosti změnit. Uvedla to slovenská zpravodajská agentura TASR.

Pro SE budou dodávky za zmíněné ceny znamenat výpadek příjmů v objemu 850 milionů eur (20,7 miliardy Kč). Vláda se ale zavázala, že odstoupí od navrhovaného zvláštního zdanění zisku z prodeje elektřiny vyrobené v jaderných elektrárnách, což by zasáhlo právě SE.

Silně zadlužené Slovenské elektrárne už minulý týden po schválení příslušného návrhu zákona ve vládě tvrdily, že jeho zavedení do praxe by vedlo k bankrotu společnosti a k zastavení spouštění třetího bloku a dostavby čtvrtého bloku elektrárny Mochovce.

Stát chtěl podle vládní předlohy díky nové dani letos získat kolem 53 milionů eur (1,3 miliardy Kč) a v příštím roce až 269 milionů eur (6,5 miliardy Kč). Podle SE by podnik na zvláštní dani zaplatil mnohem více.

Reklama

Doporučované