Hlavní obsah

Soud dosáhl na Slovensko. Zkrachovalá Arca nesmí nakládat s tamními firmami

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Krach společnosti Arca Investments, která zastřešuje skupinu Arca Capital, má mezinárodní rozměr.

Reklama

V největším bankrotu posledních desetiletí zasáhl Městský soud v Praze do vlády skupiny Arca nad dceřinými firmami na Slovensku. Opatření se týká například Arca Capital Finance Group zastřešující byznys v oblasti financí.

Článek

Městský soud v Praze svázal ruce zkrachovalé investiční společnosti Arca Investments ohledně nakládání s jejím majetkem na Slovensku. Předběžné opatření se týká osmi slovenských firem ze skupiny Arca. Manažeři koncernu budou muset k důležitým majetkovým operacím v těchto firmách získat předem souhlas insolvenčního správce, vyplývá z dokumentu zveřejněném v insolvenčním rejstříku.

„Jedná se o rozšíření společného návrhu, který v prosinci minulého roku podali insolvenční správce a společnost Arca Investments. Ten vychází z podmínek probíhající reorganizace, na kterých se shodli dlužník, insolvenční správce i členové věřitelského výboru,“ reagoval mediální zástupce Arky Ondřej Pechar.

Firmy ze skupiny Arca, kterým soud omezil nakládání s majetkem

  • Panoramis
  • Hedak
  • Arca Capital Finance Group
  • AITS
  • Arca Entertainment
  • ACS 3
  • Lightpark
  • Mýtna RE

Fond IFIS, který zastupuje část věřitelů Arca Investments, považuje společný návrh správce a Arky za dobrý signál, že spolupráce obou subjektů funguje.

Arca se tímto návrhem, zdá se, střelila do vlastní nohy.
Patrik Knotek, člen představenstva fondu IFIS

„Na druhou stranu tento návrh vyvolává významnou pochybnost o vztahu Arcy k ostatním členům koncernu. Arca se tímto návrhem, zdá se, střelila do vlastní nohy, když dala najevo, že nemá kontrolu nad členy vlastního koncernu. Je otázkou, zda za této situace lze důvěřovat schopnosti Arcy realizovat reorganizaci postavenou na narovnání vztahů mezi členy koncernu Arca,“ komentoval Patrik Knotek z představenstva fondu.

Česko-slovenský bankrot

Možnost českého soudu zasahovat do dění ve skupině Arca také na Slovensku vyplývá z faktu, že Vrchní soud v Praze loni jako centrum hlavního zájmu firmy určil Česko.

Arca Investments má sídlo v Bratislavě. Na Slovensku je rovněž velká část majetku skupiny Arca Capital, v níž je Arca Investments mateřskou firmou. Většinu dluhů má však Arca Investments v Česku.

Z celé plejády dceřiných firem koncernu Arca se aktuální soudní opatření týká jen osmi společností. Důvodů, proč nebylo možné uplatnit omezení na další firmy ve skupině, byla celá řada.

„Výběr společností byl učiněn po jednání mezi ekonomickými a právními poradci, jak dlužníka, tak insolvenčního správce. Se zaměřením na společnosti, které mají relevantní aktiva, jsou ze strany Arca manažersky ovládané, nejsou pod jinou regulací, (například v podobě licence od národní banky) či jiným režimem (například v insolvenčním řízení),“ vysvětlil advokát Tomáš Rada z kanceláře DRV Legal, která pracuje pro insolvenčního správce Arky Lee Loudu.

Arca dostává nabídky

Sítem pro předběžné opatření neprošly ani podniky, které jsou například rovněž v insolvenci. To se týká třeba firmy Františkovy Lázně Savoy nebo společnosti Francesco vlastnící palác Bellevue v Praze na Smetanově nábřeží.

Soudní opatření se týká například společnosti Arca Capital Finance Group zastřešující byznys skupiny v oblasti finančních produktů. V této sféře Arca spoluvlastní třeba významného distributora pojistek a půjček Finportal. V okolí Arcy již delší čas kolují informace, že právě tato firma má být na prodej.

„Nabídek na případný prodej jednotlivých aktiv skupiny Arca přichází mnoho. S ohledem na fakt, že Arca Investments i Arca Capital Slovakia jsou v procesu restrukturalizace a podobné procesy podléhají odpovídajícím pravidlům, tyto nabídky pouze monitorujeme a sami nejsme jakkoli aktivní,“ reagoval mluvčí Arky Pechar na dotaz ohledně Finportalu.

Arca se má podle dostupných informací zabývat také prodejem slovenské investiční firmy Goldside. „Goldside AM byla vytvořena jako investiční společnost zaměřená na držení a správu alternativních investičních fondů, mimo jiné i realitních investičních fondů určených retailové klientele. V současné situaci skupina Arca nechce a nemůže tento segment rozvíjet, a proto má tendenci zabývat se nabídkami na prodej této společnosti,“ doplnil zástupce skupiny. Jako licencovaný subjekt ale musí Goldside k transakci získat souhlas Národní banky Slovenska.

Kauza Arca Investments je největším bankrotem posledních dekád. Arca si napůjčovala hlavně prostřednictvím vysoce úročených směnek, které nakonec nezvládla splatit. Firma nyní pracuje na reorganizačním plánu. Věřitelé do insolvence přihlásili pohledávky za 23 miliard korun. Velká část této sumy se týká Česka. Naopak velká část majetku koncernu se nachází na Slovensku. Arca ke svému byznysu využívala také firmy na Kypru, Maltě a ve Velké Británii.

Reklama

Doporučované