Hlavní obsah

Soud vyhlásil u Liberty Ostrava ochranu před věřiteli. Firma dluží za energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Krajský soud v Ostravě vyhlásil v případě hutní společnosti Liberty Ostrava individuální moratorium. O ochranu před jedním z věřitelů firma sama před časem požádala.

Článek

Společnost Liberty Ostrava, která zaměstnává 6000 lidí, požádala o ochranu před věřiteli a soud návrh schválil. Firma má nyní 30 dnů na to, aby předložila plán restrukturalizace. ČTK to dnes potvrdili mluvčí soudu Igor Krajdl i Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Individuální moratorium zajistí ochranu před dodavatelem energií firmou Tameh. Ke konci října firma, která patří k největším v regionu, dlužila podle serveru Hospodářské noviny (HN) přes tři miliardy korun. V návrhu na moratorium firma uvedla, že počítá se vstupem investora, který by měl přinést až 200 milionů eur (zhruba 4,85 miliardy korun).

„Můžeme potvrdit, že 28. listopadu bylo vyhlášeno individuální moratorium proti dodavateli energií. To podniku umožní dokončit a realizovat plán preventivní restrukturalizace, jehož součástí je opětovné spuštění vysoké pece číslo tři a navýšení výroby podniku,“ uvedla Zajíčková. Dodala, že toto opatření zajistí, aby společnost byla v takové pozici, která jí umožní dlouhodobé úspěšné fungování.

Řekla také, že cílem individuálního moratoria je umožnit podniku vyjednat podmínky pro nákup energie za běžných tržních podmínek. „Individuální moratorium nezahrnuje žádnou jinou společnost skupiny Liberty Steel a současně nemá žádný negativní dopad na každodenní provoz nebo vztahy s dalšími partnery,“ uvedla.

Jedinou vysokou pec, kterou měla firma v provozu, odstavila 23. října. Dočasné odstavení na dva týdny zdůvodňovala nedostatečnou poptávkou. Později ale sdělila, že pec zůstane v tzv. teplém útlumu. Společnost předpokládá, že provoz obnoví ještě v prosinci.

Liberty Ostrava soudu sdělila, že provoz závodu negeneruje příjem postačující k úhradě dluhů. Firma se obává toho, že by se bez restrukturalizace dostala do úpadku. Dodavatel energií Tameh byl ke konci října největším soukromým věřitelem hutě s pohledávkou 846 milionů korun, která v listopadu stoupla na více než miliardu. „Tameh je připraven plně spolupracovat tak, aby provoz i zaměstnanost mohly být zachovány,“ řekl HN mediální zástupce firmy Tameh Patrik Schober.

Reklama

Doporučované