Hlavní obsah

Uber Eats v Japonsku „zaměstná“ roboty

Foto: Uber

Ilustrační foto.

Reklama

Rozvozová služba Uber Eats už se nespoléhá jen na kurýry. V Japonsku budou od konce března nově dovážet jídlo také samořídící roboti. Na vývoji se podílela společnost Mitsubishi Electric a vývojář doručovacích robotů Cartken.

Článek

V některých částech japonské metropole Tokio se už brzy vedle chodců a dopravních prostředků budou v ulicích pohybovat také roboti. Společnost Uber oznámila, že se spojuje s výrobcem elektroniky Mitsubishi Electric a robotickým vývojářem Cartken, aby vytvořili samořídící roboty, které uvede do provozu na konci března. Informoval o tom web CNBC.

Samotnou výrobu robotů zajišťuje oaklandská firma Cartken, kterou v roce 2019 založila skupina bývalých zaměstnanců společnosti Google. Uber Eats využije tzv. model C, což je robot, který se v okolí orientuje pomocí umělé inteligence a dokáže se dokonce přiblížit rychlosti lidské chůze.

Pro obě společnosti není vývoj doručovacích robotů žádnou novinkou. Společně už spolupracovaly na výrobě robotů ve městě Fairfax ve Virginii a ve floridském Miami, ve kterém Uber Eats roboty využívá už od roku 2022.

Japonsko se tak stává první zemí mimo domovské Spojené státy, kde firma Uber vyzkouší automatický způsob doručování.

Zatím zůstanou roboti venku

O kontrolu robotů se postará Mitsubishi Electric. Podle vedoucího generálního manažera Centra pro vývoj pokročilých aplikací společnosti Šodžiho Tanaky jsou robotické doručovací služby „považovány za účinné opatření proti logistické krizi, která bude v budoucnu stále vážnější,“ uvedl pro web CNN Business.

Společnost si klade za cíl zpřístupnit služby robotů kromě vnějších prostorů i do těch vnitřních. „V budoucnu budeme pracovat s budovami a tovární infrastrukturou, což je jedna z našich silných stránek, takže autonomní roboti budou moci doručovat uvnitř různých objektů,“ oznamuje Tanaka.

Robotizace má kromě usnadnění doručování přispět také k dostupnějším a udržitelnějším donáškám, řekla v prohlášení spoluzakladatelka a provozní ředitelka společnosti Cartken Anjali Jindal Naiková.

Rozvážeč jídla spolupracuje i s dalšími vývojáři autonomních vozidel a robotů. Se společnostmi Motional, Nuro a Serve Robotics pracuje na pilotním provozu v dalších amerických městech.

Uber Eats je online platforma dopravní společnosti umožňující objednání odvozu Uber, která poskytuje služby od roku 2009. Sídlí v San Francisku a působí ve více než 70 zemích. Službu doručení jídla na objednávku Uber Eats spustila firma v roce 2014 a od té doby si získala téměř 90 milionů zákazníků. V roce 2022 dosáhla tržba firmy skoro 11 miliard dolarů. Společnost působila i v Česku, ale v roce 2020 se stáhla.

Reklama

Doporučované