Hlavní obsah

Vláda strop na energie zaokrouhlila. Bude o něco vyšší

Foto: Pixabay/photomix-company

Lidem se zafixovanými nižšími cenami se cena za energie nezvýší. Ilustrační fotografie.

Reklama

Vláda ve skutečnosti zastropovala ceny výš, než v pondělí oznámila. Kilowatthodina elektřiny tak nebude smět stoupnout přes 6,05 koruny a kWh plynu 3,025 koruny s DPH. Domácnosti ročně ušetří na účtech za energie tisíce korun.

Článek

Všichni maloodběratelé elektřiny i plynu najdou od listopadu a po celý příští rok na svých vyúčtováních nižší částky. Vláda v pondělí schválila pomoc pro domácnosti, která dává jasný strop cenám energií.

U silové elektřiny je podle toho, co prezentovala vláda, maximální cena 6 Kč za kWh, u plynu je zastropována na 3 Kč za kWh. Pokud se k ceně připočtou i další distribuční poplatky, neměla by cena přesáhnout hranici mezi 7 a 9 Kč za kWh.

Marketingový ředitel Centropolu Jiří Matoušek však pro SZ sdělil přesnější čísla, která potvrdil i mluvčí Úřadu vlády Jakub Tomek. Podle novějších informací totiž jde o zastropování jedné kWh elektřiny za cenu 6,05 Kč a plynu za 3,025 Kč.

Na první pohled se zdá několik haléřů jako nepatrný detail, ale v případě vyšší spotřeby a přepočtu na MWh už jde o desítky Kč za MWh navíc – konkrétně o 50 Kč u elektřiny a 25 u MWh plynu. Při roční spotřebě tak lidé zaplatí o stokoruny navíc nad rámec toho, co v pondělí oznámila vláda, která částku zaokrouhlila.

I tak ale domácnosti a další maloodběratelé ušetří tisíce korun měsíčně. Pokud vezmeme příklad čtyřčlenné rodiny, která si elektřinou svítí, vaří na ní a používá běžné spotřebiče (sazba D02d), její účet se v příštím roce sníží o více než 4 tisíce Kč na MWh.

Na začátku letošního roku totiž průměrná cena za MWh silové elektřiny činila 3 100 Kč, cenová predikce dodavatele Centropol pro první kvartál příštího roku ale dosahuje už 8 500 Kč za MWh.

Zastropovaná cena silové elektřiny bez DPH při běžné spotřebě odpovídá 5 tisícům Kč (6 050 Kč včetně daně). Po přičtení poplatků za distribuci, jistič, DPH a dalších nákladů se zastropovaná cena dostane na 8 796 Kč. Pokud by se ale vláda k žádnému takovému opatření nerozhoupala, zaplatila by tato modelová domácnost zhruba 13 tisíc Kč za MWh.

Pro čtyřčlennou rodinu žijící v rodinném domku, která kromě svícení, vaření a napájení spotřebičů používá elektřinu i k ohřevu vody (sazba D25d), by za běžných podmínek mohla od ledna platit cena za MWh elektřiny 12 154,5 Kč. Po zastropování se však částka sníží na 7 919,5 Kč.

Domácnosti, která elektřinu navíc využívá i k vytápění (sazba D57d), by se cena jedné MWh na účtu od ledna meziročně zvýšila o 6 534 Kč na 11 277,4 Kč. Po zastropování silové elektřiny by však cena odpovídala jen 7 042 Kč za MWh.

Nižší náklady na bydlení budou mít díky zastropování i malospotřebitelé plynu. Nastavený strop u ceny za dodávky bez daně činí 2 500 Kč, s DPH pak 3 025 Kč za MWh.

Centropol předpokládá, že cena za dodávku plynu vystoupá od Nového roku na 3 750 Kč za MWh, tudíž by stát odběratelům ulevil o 1 250 Kč na každé odebrané MWh plynu.

Domácnost, která na plynu vaří, a její roční odběr tak nepřesáhne více než 1,89 MWh, by zaplatila dle propočtů Centropolu celkem 3 625 Kč včetně daně za MWh. Účet by se jí tak snížil o 1 513 Kč z částky, kterou by měl plyn stát od ledna.

Pokud odběratel používá surovinu na ohřev vody, spotřebuje tak od 1,89 do 7,56 MWh, MWh plynu jej po zastropování vyjde na 3 369,3 Kč. Bez stropu by ho však od ledna MWh stála nespíš 4 881,8 Kč.

Některé domácnosti plynem i topí a jejich odběr je tak vyšší. Také v těchto případech spotřebitelé ušetří přes 1 tisíc Kč za MWh oproti cenám, které by je čekaly v lednu.

V odběrové kategorii od 7,56 do 15 MWh ročně by pak pro ně zastropovaná cena činila 3 342 Kč. Pokud má domácnost spotřebu do 25 MWh, zaplatí 3 319,3 Kč, pakliže spotřebuje 25 až 45 MWh ročně, strop zajistí, že zaplatí jen 3 279,4 Kč za MWh a v poslední maloodběratelské kategorii do 63 MWh pak cena za MWh dosáhne maximálně 3 238 Kč s DPH.

Jestliže má zákazník zafixovanou nižší cenu, než je vládou určený strop, měla by mu zůstat. „Pokud je fixovaná cena nižší než ta zastropovaná, bude zákazník platit i nadále nižší fixovanou cenu. V případě, že by fixovaná cena byla vyšší, tak bychom zákazníkovi fakturovali cenu zastropovanou. Ale čekáme samozřejmě ještě na příslušný zákon a prováděcí předpis,“ sdělil mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Podobně budou postupovat i další dodavatelé, neboť smluví závazky musejí dodržet. „Počítáme s tím, že po účinnosti cenového stropu, který vyhlásí vláda, tak snížíme cenu všem zákazníkům bez ohledu na to, zda mají anebo nemají zafixovanou cenu elektřiny a zemního plynu,“ říká Matoušek z Centropolu.

Další opatření proti drahým energiím se vláda chystá oznámit ještě v průběhu tohoto týdne. Ve středu jedná o opatřeních pro podniky, ve stejný den by měla Evropská komise přijít s konečnými návrhy na řešení drahých energií na celoevropské úrovni. Dále stát nasadí proti vysokým cenám úsporný tarif, který bude od října do konce roku ještě plošný, příští rok však bude cílit jen na ty nejzranitelnější zákazníky.

Reklama

Doporučované