Hlavní obsah

Volkswagen odkládá plány na výrobu baterií ve východní Evropě

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto

Reklama

aktualizováno •

Jako o jedné ze zemí, kde by závod mohl stát, firma uvažovala i o Česku.

Článek

Německý koncern Volkswagen odkládá podle listu Financial Times (FT) plány vystavět továrnu na výrobu baterií ve východní Evropě. Jako o jedné ze zemí, kde by závod mohl stát, přitom firma uvažovala i o Česku. Důvodem je podle FT to, že se Volkswagen chce soustředit na výstavbu obdobné továrny v Severní Americe, kde by na ni mohl získat pobídky ve výši deseti miliard eur (235 miliard Kč).

Automobilka Škoda Auto uvedla, že koncern Volkswagen prověřuje pro stavbu svých gigafactory různé lokality v různých světových regionech. „Tyto rozhodovací procesy jsou na sobě nezávislé. Neexistuje žádná souvislost mezi rozhodnutím o umístění gigafactory v Severní Americe a rozhodnutím o umístění v Evropě. Zároveň nelze mluvit o upřednostnění Severní Ameriky před Evropou. Ideální výrobní proces s ohledem na životní prostředí předpokládá synergické seskupení výroby elektromobilů a bateriových článků, zejména s přihlédnutím k počtu závodů na výrobu automobilů ve východní Evropě.,“ uvedla automobilka ve svém prohlášení.

O závod Volkswagenu za 120 miliard Kč stojí česká vláda, která možnou investici považuje za klíčovou pro transformaci českého autoprůmyslu. Počítá s tím, že by továrna stála v Líni na Plzeňsku. Automobilový koncern se měl do června vyjádřit, zda si pro investici vybere Česko, Polsko, Slovensko, či Maďarsko.

Nyní ale Volkswagen podle deníku, který se odvolává na osobu obeznámenou s rozhodováním automobilky, vyčkává, jak bude Evropská unie reagovat na masivní podporu Washingtonu pro zelenou energetiku, která dosahuje 369 miliard dolarů (8,25 bilionu Kč). „Plány v Severní Americe pokročily rychleji, než se čekalo, a předběhly rozhodování v Evropě,“ uvedl zdroj FT.

Na postoje Evropské unie poukazuje i Škoda Auto. „Skupina Volkswagen je i nadále odhodlána vybudovat v Evropě do roku 2030 továrny na výrobu článků o kapacitě přibližně 240 GWh, potřebuje však správné rámcové podmínky a chce zohlednit konečný rámec legislativy EU jako základ pro rozhodnutí o umístění výroby v Evropě. Zda by tyto podpůrné balíčky v rámci programu Green Deal mohly společnosti Volkswagen nabídnout lepší investiční pobídky v Evropě a v České republice, se teprve uvidí,“ uvedla Škoda Auto.

Šéf Škoda Auto Klaus Zellmer uvedl, že „Česká republika má mezi kandidátskými zeměmi vynikající pozici pro získání gigafactory. Nyní však musíme počkat, co přinese tzv. nová Zelená dohoda. Koncern ji musí vyhodnotit i z hlediska dotací a investičních pobídek“.

FT zároveň píše, že Volkswagen i nadále počítá s výstavbou továren na baterie i v Evropě. Jsou k tomu ale podle koncernu potřeba „správné rámcové podmínky“. Volkswagen i další evropští výrobci baterií volají po větší podpoře podobných projektů ze strany EU i členských zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované