Hlavní obsah

Vybijeme chovy. Na každém praseti tratíme tisíc korun, tvrdí chovatelé

Foto: Shutterstock.com

Kilogram vepřového prodávali chovatelé v říjnu za 25 korun, nejméně od vzniku České republiky.

Reklama

Zemědělské podniky drtí z jedné strany inflace a z druhé tlak obchodníků na co nejnižší cenu. Někteří proto uvažují o uzavírání chovů.

Článek

Ekonomická kondice zemědělských podniků v tuzemsku se v posledních měsících prudce zhoršila. Náklady u jednotlivých vstupů narostly o desítky až stovky procent, ale ceny, za které prodávají obchodníkům, stoupají jen mírně.

„Situace je kritická, netýká se jen rostlinné výroby, ale i chovů. Ceny rostou dramaticky. Například došlo k nárůstu ceny průmyslových hnojiv o několik stovek procent, které jsou až na čtyřnásobku běžné ceny. Minerální hnojiva mnohdy ani nejsou k sehnání,“ řekl prezident Agrární komory ČR.

Živočišnou výrobu, zejména chov prasat, drůbeže a nosnic, prodražují také krmiva, která v posledních měsících podražila o 20 až 25 procent. Energie se zvýšily až na trojnásobek a o desítky procent stouply i náklady na pohonné hmoty.

Obchodníci inflaci brzdí jen za cenu toho, že se řada zemědělských podniků propadá do ztrát. Nejhorší je situace v produkci jatečních prasat. Kilogram vepřového se prodává za 25 korun, nejméně od vzniku samostatné České republiky.

„Za kilogram živé váhy dostávají zemědělci nejnižší cenu od roku 1992. Náklady jsou ale úplně na jiných hodnotách. Na každém jatečném praseti zemědělec ztrácí 800 až 1200 korun,“ řekl Doležal.

Růst cen nákladů prý vůbec neodpovídá cenám, za které nakupují obchodní řetězce. „Vidíme jen drobnou korekci cen zemědělských výrobků. U drůbeže jen pouze o 0,4 procenta. Vejce zdražila o pět procent, skot o pět procent, mléko o devět procent a cena prasat meziročně dokonce propadla o osm procent. Náklady na jednotku produkce se přitom navyšují o desítky procent,“ uvedl.

Hrozí proto další snižování soběstačnosti a navyšování levných dovozů ze zemí s masovou produkcí a štědřejšími dotačními podporami

Hodně chovatelů poráží prasata a chystá se chovy ukončit. Rozhodnout by mohli na konci roku po dohodě s akcionáři. Situace v příštím roce se navíc může zhoršit, protože některé vstupní náklady se do jejich ekonomiky promítnou napřesrok.

Za vepřové bychom potřebovali 15 Kč víc

„Říká se, že zemědělci neustále brečí. Situace je ale vážná. Vysloveně zvažujeme, že budeme zavírat některé chovy brojlerů i prasat. Není možné, abychom takto dál fungovali,“ uvedl Zdeněk Mlázovský, místopředseda představenstva společnosti Proagro Nymburk, která se zabývá rostlinnou produkcí a chovem drůbeže, jatečných prasat a nosnic.

„Potřebovali bychom prodávat vejce o 20 až 30 haléřů dráž, brojlery až o osm korun a skoro se to bojím říct, ale vepřové až o 15 korun dráž,“ dodal.

Podle něj je sice dlouhodobě složité promítnout výrobní náklady do prodejních cen živočišných produktů, ale v poslední době je situace neudržitelná. „Je to extrém, není už úplně možné, abychom dokázali náklady snížit a dostali se do plusových čísel,“ upozornil.

Za pohonné hmoty podnik platí až o 30 procent víc, za krmiva desítky procent, obaly o sedm procent a za elektřinu a plyn, které prodražují chovy kuřat, jimž se musí zatápět, troj- až čtyřnásobek.

Oprava: v textu jsme opravili chybnou formulaci, zemědělci tratí mezi 800 až 1200 korunami na jeden kus prasete

Reklama

Související témata:

Doporučované