Hlavní obsah

Zdanění mimořádného zisku výrobců energií má Česku přinést 100 miliard

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mimořádný zisk výrobců energie chce vláda zdanit nejspíš 40 až 60 procenty, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Reklama

Díky odebrání části mimořádného zisku výrobcům energií by stát mohl získat 100 miliard korun. Prostředky by pak použil k financování pomoci s vysokými cenami energií.

Článek

Ministři energetiky zemí Evropské unie schválili tři opatření, která mají pomoci řešit aktuální energetickou krizi. Mezi ně mimo jiné patří také zdanění mimořádných zisků výrobců energií a dodavatelů fosilních paliv.

Z příjmů by pak státy mohly financovat pomoc s drahými energiemi pro domácnosti a firmy. „Zatím počítáme se 100 miliardami korun,“ řekl v nedělním diskuzním pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Dohromady by pak státy podle odhadů Evropské komise mohly získat přes 142 miliard eur.

Tzv. windfall tax umožňuje státu odebrat část mimořádných zisků elektrárnám, které vyrábějí energie z levnějších zdrojů. „Bude záležet na dalších rozhodnutích, ale uvažujeme o škále od 40 do 60 procent,“ uvedl Kupka.

Částka 100 miliard korun, pokud by ji vláda získala, by dokázala pokrýt většinu výdajů na zastropování cen energií v příštím roce. Ministerstvo financí zatím počítá s náklady 130 miliard korun.

Jde však jen o hrubý zářijový odhad, který zohledňuje současné ceny energií. Pokud by cena elektřiny a plynu stoupla, musel by stát dodavatelům dotovat ještě vyšší rozdíl mezi vyšší nákupní a zastropovanou cenou.

To je podle exministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (ANO) kamenem úrazu státní pomoci s energiemi. Vláda se tak dostává do situace, která je nejistá pro státní rozpočet. „Stát neví, kolik těm dodavatelům bude dotovat,“ řekl v diskuzi.

Kupka však upozornil, že vláda může formou nařízení kdykoli změnit parametry pomoci, tedy výši stropu, cílovou skupinu zákazníků a velikost spotřeby, na niž se zastropování bude vztahovat.

I přes vysoké výdaje státního rozpočtu na pomoc s energiemi podle Kupky není navýšení daní pro občany na stole. „Snažíme se, abychom se obešli bez zvyšování daní. Windfall tax je jen mimořádná daň pro energetické firmy,“ upřesnil Kupka.

Kromě zastropování cen energií chce stát pomoci domácnostem i formou úsporného tarifu, který od 1. října začali dodavatelé promítat do záloh. Další částí balíčku pomoci je odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie. Pokud pro někoho ani tato opatření nebudou dostatečná, je pro ně podle Kupky připraven příspěvek na bydlení.

Reklama

Doporučované