Hlavní obsah

Evropská unie bude povinně šetřit elektřinou a zdaní mimořádné zisky

Foto: artjazz/Shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministři energetiky členských státu Evropské unie se v Bruselu shodli na třech hlavních bodech řešení energetické situace. Země budou muset povinně šetřit elektřinu ve špičkách a energetické firmy budou mít menší zisky.

Článek

Ministři pro energetiku schválili na pátečním jednání tři významná témata, která mají řešit vysoké ceny energií: snižování spotřeby elektřiny, zdanění mimořádných zisků elektráren a dodavatelů fosilních paliv.

Povinné úspory elektřiny se týkají vybraných hodin s nejvyšší spotřebou, přičemž cílem je dosáhnout ve špičce pětiprocentního snížení.

„Toto opatření může okamžitě snížit ceny elektřiny, pokud budeme jen částečně využívat ten nejdražší zdroj elektřiny, což je plyn,“ uvedl ještě před jednáním ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN), který již druhý mimořádný zářijový summit do Bruselu svolal.

Další z pilířů krizového plánu EU stanovuje limit pro příjmy elektráren využívajících levnější zdroje, než je plyn, tedy například jádro a obnovitelné zdroje, na 180 eur za megawatthodinu (MWh).

„Tito producenti těží z vysokých cen energií, aniž by museli vykonávat zvláštní úsilí,“ zdůvodnil Síkela, proč se „zastropování“ zisků týká zrovna jich.

Poslední schválenou částí v balíku opatření je zdanění mimořádných zisků společností dodávající fosilní paliva. Ministři se dohodli na zdanění 33 procenty. „Solidární příspěvek by se vypočítal ze zisků producentů fosilních paliv. To je pouze jedna část v celé té skládance, je to okamžitá záplata,“ řekl Síkela.

Za přebytečné zisky, které budou zdanění podléhat, se považují ty nad hranicí 120 procent průměru za poslední čtyři roky.

Finanční prostředky získané díky stropu na příjmy a zdanění mimořádných zisků mají členské země přerozdělit mezi domácnosti a firmy, které potřebují pomoc s vysokými cenami energií.

„Domácnosti a podniky potřebují pomoc nyní. Přichází zima, musíme jednat teď, to znamená dnes, možná zítra. Rozhodně to není za týden nebo za měsíc,“ řekl Síkela. Také dodal, že je připraven svolat tolik mimořádných rad, kolik bude zapotřebí, aby byla uskutečněna všechna nutná legislativní opatření.

Rada rovněž řešila otázku plynovodu Nord Stream 1, z nějž začal unikat plyn do moře. „Dnes si rovněž vyslechneme Švédsko, Německo a Dánsko, které budou hovořit o záměrném poškození plynovodu Nord Stream, což je věc velmi závažná. Myslím, že to nebyla náhoda. Je to otázka bezpečnosti,“ dodal Síkela.

Reklama

Doporučované