Hlavní obsah

Zemědělci: Zisk firem klesl o 60 procent. Je na úrovni českého vstupu do EU

Foto: Milan Rokos, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zisk zemědělských firem loni meziročně klesl na 8,7 miliardy korun z 22 miliard v roce 2022. Meziročně je to pokles o 60,5 procenta. Vyplývá to z interního průzkumu Zemědělského svazu ČR.

Článek

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha dnes představil novinářům průzkum, podle kterého zemědělské podniky dosáhly průměrného zisku 3197 korun na hektar. Podle odhadu za letošní rok celé odvětví dosáhne zisku 4,7 miliardy korun.

Zisk tak loni meziročně klesl na 8,7 miliardy korun z 22 miliard v roce 2022. Meziročně je to pokles o 60,5 procenta.

„Propadli jsme se na úroveň roku 2019. Stejná úroveň zisku byla i v roce 2004, kdy jsme vstupovali do EU,“ řekl Pýcha. Před vstupem do EU bylo zemědělství ztrátové, doplnil. Podle svazu zisk podniků za loňský rok po odečtení vlivu zisku z obnovitelných zdrojů, jako jsou například bioplynové stanice, dosahuje 7,7 miliardy korun. V dalších letech podniky očekávají, že jejich zisk z obnovitelných zdrojů bude dále klesat, doplnil Pýcha.

Podle Pýchy se očekávalo, že se vyšší náklady roku 2022 propíšou do loňského roku. Ještě na začátku roku 2023 byly pro podniky relativně příznivé ceny komodit, postupně ale klesaly. Dnes se základní komodity jako obiloviny dostaly pod úroveň nákladů. „Zemědělci velmi pečlivě zvažují, zda prodávat,“ doplnil.

Podle předsedy svazu to, že sektor není v dobré kondici, signalizuje loňský pokles investic a růst úvěrů. „Zemědělci si víc půjčovali a přitom méně investovali, což znamená, že si půjčovali na provoz,“ řekl. Připomněl, že se změnou dotační politiky, která přesunula větší část peněz k menším farmářům, poklesla podpora středních podniků. Pýcha také upozornil na to, že zhruba třetina zemědělců, kteří se průzkumu zúčastnili, byla ve ztrátě.

Reklama

Doporučované