Hlavní obsah

Zemřel ekonom Milan Zelený

Foto: Profimedia.cz

Milan Zelený v roce 2009 přednášel na Západočeské univerzitě v Plzni o světové finanční krizi.

Reklama

Zemřel Milan Zelený, jeden z nejrespektovanějších českých ekonomů.

Článek

Ve věku 81 let zemřel na Štědrý den Milan Zelený. Na úmrtí respektovaného českého ekonoma, který působil na newyorské Fordhamově univerzitě a v roce 2017 získal od prezidenta Miloše Zemana také medaili Za zásluhy, upozornily Hospodářské noviny.

Zprávu o úmrtí Zeleného potvrdil majitel břeclavské chemičky Fosfa Ivan Baťka, jehož firma spolupracuje s nadací ZET, na jejímž založení se Zelený podílel. „Je to pravda. Umřel v USA 24. prosince,“ uvedl podnikatel a dodal, že jeho pohřeb proběhl v rodinném kruhu.

Milan Zelený se po studiu Vysoké školy ekonomické v Česku a zkušenostech z Ekonomického ústavu Československé akademie věd přesunul v roce 1967 do Spojených států, kde dokončil studia a začal se věnovat zejména ekonomickým tématům, jako je produktivita práce, teorie řízení nebo podniková ekonomika.

Ekonom za svůj život publikoval více než šest set odborných článků a knih. Do češtiny byly přeloženy například knihy Cesty k úspěchu, Neučte se z vlastních chyb nebo Hledání vlastní cesty.

Kromě publikace odborné literatury se věnoval také výuce. Například na Kolumbijské univerzitě působil jako profesor podnikového řízení. Vyučoval ale také na univerzitách v Indii, Brazílii, Číně, Kodani nebo na Tchaj-wanu.

Po roce 1989 zamířil také zpět do Česka, kde vyučoval na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, kde rovněž spoluzaložil nadaci ZET, jejímž cílem byl rozvoj podnikání a zvýšení konkurenceschopnosti českých podniků, stejně tak podniků v USA, Číně a v dalších transformujících se ekonomikách.

Mimo jeho pedagogickou činnost také v roce 2012 zvažoval Zelený kandidaturu do prezidentských voleb. Nakonec se voleb ale nezúčastnil.

Hospodářské noviny připomněly spory Zeleného s tehdejším ministrem financí Václavem Klausem, který o něm mluvil jako o „nějakém neznámém panu profesoru Zeleném“.

Reklama

Související témata:

Doporučované