Hlavní obsah

Inflace klesá, ale ceny dolů nejdou. Za pět let se zdražilo o 44 %

Pavel Kasík
vědecký redaktor SZ
Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Celkový dopad inflace je větší, než se na první pohled zdá.

Reklama

Inflace se v posledních měsících v Česku zpomalila. To neznamená, že by se ceny dostaly na původní úroveň. Seznam Zprávy připravily dvě nové kalkulačky, díky nimž zjistíte, o kolik peněz jste přišli a jaká je kumulativní inflace.

Článek

V červnu jsme se v Česku dočkali dobré zprávy: meziroční inflace klesá a v květnu činila „pouhých“ 11,1 procenta. Jenže toto číslo zamlčuje skutečné dopady inflace, která se už dva roky pohybuje vysoko nad obvyklým průměrem.

Zjednodušeně řečeno: i kdyby inflace nějakým zázrakem klesla na nulu, neznamená to, že se vrátily ceny, za které jsme nakupovali dříve.

Meziroční inflace nestačí

Míru inflace počítá Český statistický úřad pomocí tzv. spotřebního koše. Jde o seznam zboží, jejichž cenu úřad pravidelně sleduje a pravidelně sčítá. Celkovou cenu za košík pak porovná s cenou za předchozí období. Meziroční inflace vyjadřuje „procentní změnu cenové hladiny ve vykazovaném měsíci daného roku proti stejnému měsíci předchozího roku“.

V květnu 2022 stál chleba asi 39 korun, o rok později se jeho cena vyšplhala přes 44 korun. Kdybychom tedy inflaci počítali jen na základě této položky, byla by meziroční inflace 16 %.

V předchozím období byla přitom meziroční „chlebová“ inflace přes 37 %. Pokles inflace ale očividně neznamená, že chleba je levnější. Je naopak stále dražší, jen se tempo zdražování zpomalilo.

Vidíme tedy, že meziroční inflace není tím nejlepším ukazatelem konkrétních dopadů.

Od ledna 2021 do května 2023 došlo ke zdražení konzumního chleba kmínového 1 kg o více než polovinu. Tato kumulativní inflace 57 % sleduje zdražení za celé vybrané období.

Právě kumulativní (úhrnná) míra inflace je tím číslem, které mnohem věrněji popisuje dopady situace spotřebitelů. Proto čtenářům dlouhodobě nabízíme historickou kalkulačku inflace, kde si můžete zjistit, jak se měnily ceny od samotného počátku České republiky.

Pro lepší pochopení reálných důsledků inflace jsme ale připravili dvě nové kalkulačky, na kterých si můžete jasně spočítat, jakým způsobem se inflace dotkla právě vás.

Úspory ztrácejí na hodnotě

Nejvíce se inflace dotýká úspor, které máte uložené například v bance. Nashromážděné finance sice zůstávají „nedotčené“ nebo se dokonce mírně zhodnocují. Ale každý rok má česká koruna menší hodnotu, koupíte za ni méně zboží. A tak klesá i reálná hodnota vašich úspor, tzv. kupní síla.

V naší kalkulačce jsme zvolili rok 2017 jako referenční. Reálnou hodnotu tedy počítáme v korunách z ledna 2017. Vidíte, že od té doby se kumulativní inflace vyšplhala na 44,37%, což znamená, že vaše úspory ztratily 30 % své původní hodnoty.

V interaktivním grafu můžete zvolit počáteční vklad na začátku roku 2017. Přetažením jednotlivých bodů v grafu také můžete zvolit, o kolik se vaše úspory navýšily či snížily každý rok. Přepočet na koruny z roku 2017 ukazuje, jak klesla kupní síla koruny oproti lednu 2017.

Samozřejmě záleží na tom, jakým konkrétním způsobem máte finance uložené či investované a jaké úroky či naopak náklady jsou s tím spojené. Záleží také, za co konkrétně plánujete utrácet, protože ne všechny kategorie zboží zdražují stejným tempem. Pro základní představu ale tento graf poslouží.

Kdy jste dostali naposledy přidáno?

Ale inflace se netýká jen peněz někde uložených. Jde o slábnutí hodnoty peněz jako takových. A proto se inflace významně dotýká i vašich pravidelných příjmů.

Inflace je svým způsobem velice reálné snížení vaší mzdy či platu. Protože za stejnou částku si nyní můžete koupit méně zboží, klesá užitek vašich příjmů.

Nebo jinak: potřebujete navýšit své příjmy, abyste za měsíc práce dosáhli na stejně plný spotřební koš jako dříve. Proto dává smysl počítat osobní dopady inflace ne za poslední rok, ale od posledního měsíce, kdy jste nějak výrazně navýšili svoje příjmy. Třeba od posledního zvýšení mzdy.

Čím déle zůstávají vaše příjmy na původní hladině, tím vyšší jsou dopady inflace na vás a na vaši rodinu. Protože klesá kupní síla koruny, klesá i množství zboží, které si za měsíční výplatu pořídíte.

To se navíc dotkne i vašich možností spořit peníze. Inflace tak z úspor ukrajuje hned dvěma způsoby. Snižuje hodnotu naspořených peněz, a snižuje vaši schopnost uspořit peníze z vaší pravidelné mzdy nebo výplaty.

Meziroční inflace se – alespoň dle predikcí České národní banky – bude nadále snižovat. To ale neznamená, že dojde ke zlevnění zboží nebo zmírnění dopadů na občany. Škody už inflace napáchala, a každý měsíc v tom pokračuje a kumulativní inflace stoupá.

Inflace se týká všech, i když podle toho, jak máte namíchaný svůj spotřební koš, můžete inflaci vnímat odlišně. Celkové dopady jsou ale mnohem větší, než dává tušit nejčastěji skloňovaný ukazatel meziroční inflace. Pouze pokud si zajistíte zvýšení příjmů, můžete kumulativní inflaci částečně vykompenzovat. Chleba už ale nejspíš levnější nebude.

Doplnění: V článku jsme upřesnili rozdíl mezi dopadem inflace a ztrátou hodnoty. Opravili jsme výpočet, aby reflektoval různé úspory v různých letech dle nastavení čtenáře.

Reklama

Doporučované