Hlavní obsah

Katar bude Evropě dodávat plyn, i když jiné země nabídnou víc

Foto: Pixabay.com

Do roku 2028 chce Katar vyvážet plyn na východ a na západ v poměru 50:50.

Reklama

Katar bude „solidární s Evropou“ i v případě, že jiné země nabídnou za jejich plyn více peněz, řekl katarský ministr energetiky Saad Sherida Al-Kaabi v rozhovoru pro server CNN.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Katar bude v následujících měsících pokračovat v dodávkách zkapalněného zemního plynu (LNG) do Evropy. A to i v případě, že jiné země, především ty asijské, budou ochotny za plyn zaplatit víc než Evropa, řekl pro americkou televizi katarský ministr energetiky a CEO státní společnosti Qatar Energy Saad Sherida Al-Kaabi.

Smlouvy uzavřené s některými evropskými státy umožňují Kataru přesměrovat tok plynu k jiným zákazníkům, pokud jsou ochotni zaplatit více než evropské státy. Této příležitosti ale energetická velmoc nevyužije a bude dále podporovat evropské státy ve snaze zbavit se závislosti na ruském plynu.

Nebudeme se odklánět od smluv uzavřených v Evropě.
Saad Sherida Al-Kaabi, katarský ministr energetiky

„Nebudeme se odklánět od smluv uzavřených v Evropě i v případě, že by pro nás bylo finančně výhodné se odklonit jinam. To bychom neudělali,“ řekl Al-Kaabi. „A to v solidaritě s tím, co se děje v Evropě.“

Ministr odmítl uvalení sankcí na ruský energetický sektor s tím, že „energie by měly zůstat mimo politiku“ a zopakoval, že kompletní zastavení dodávek plynu z Ruska do Evropy „není prakticky možné.“ Ministr také řekl, že jeho země si v tomto konfliktu „nevybírá strany.“

Evropská unie plánuje v tomto roce odklon od ruského plynu. Připravuje se tak na úplné odtrhnutí od svého největšího dodavatele plynu v reakci na současnou válku na Ukrajině.

Plán EU počítá s využíváním alternativních dodávek, včetně zkapalněného zemního plynu, zvýšením výroby a dovozu biometanu a obnovitelného vodíku a modernizací budov za účelem snížení spotřeby.

Na začátku týdne navštívili němečtí představitelé včetně ministra financí Roberta Habecka Katar, aby jednali o dodávkách plynu do Evropy s ohledem na nejistotu ruských dodávek.

„Sice jsme se s Německem ještě nedomluvili na dlouhodobém řešení, jsme ale ochotni jednat se společnostmi, se kterými jsme jednali do teď, a eventuálně se s nimi dohodnout na dlouhodobých smlouvách,“ řekl Al-Kaabi.

Ve snaze navýšit dodávky ropy se na blízký východ vypravil i britský premiér Boris Johnson, aby jednal se zástupci Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Přestože obě země mají možnost navýšit své výrobní kapacity, zůstávají nadále věrné dohodě Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC+) s Ruskem, a budou tak nadále své dodávky zvyšovat postupně, v souladu s dohodou.

Dobrou zprávou pro Evropu je, že Katar chce do roku 2028 vyrovnat export plynu v poměru 50 na 50 na východ a západ od Suezského průplavu. V současnosti dodává kolem 80 procent na východ a pouze 20 procent na západ.

Katar z OPEC+ vystoupil v roce 2019 kvůli diplomatickým neshodám se sousedními zeměmi a ministr Al-Kaabi uvedl, že se země do spolku nehodlá vrátit. Přesto ale Al-Kaabi podporuje pohyby dodávek skrze organizaci a její činnost nazval „velmi smysluplnou.“

Reklama

Doporučované