Hlavní obsah

Katastrofa v zemědělství nehrozí, je to jen rétorika, řekl ministr

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nebude ani po nátlaku části zemědělců měnit plán reformy českého zemědělství.

Reklama

Protesty zemědělců před Úřadem vlády ani spanilá jízda traktorů nezabraly. Ministr Zdeněk Nekula pošle Strategický plán reformy českého zemědělství ke schválení do Bruselu v nezměněné podobě.

Článek

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz – dvě nejsilnější organizace, které hájí zájmy zemědělců včetně těch největších skupin jako je Agrofert, Rabbit nebo Spearhead, neuspěly s nátlakem na Ministerstvo zemědělství, jehož navržený Strategický plán jim výrazně pokrátí dotace.

Dokument chce ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) poslat Evropské komisi k posouzení do konce ledna. Prostor pro případné úpravy bude v dalších měsících.

Hlavní parametry dokumentu, který odstartuje historickou reformu zemědělství, zůstanou. Přinese výrazné benefity ekologickým zemědělcům, kteří budou moci získat dotace až 20 tisíc korun na hektar, tedy až dvojnásobek oproti dnešku. Investiční dotace se omezí ze 150 milionů na 30 milionů na jeden projekt. Nadále se počítá s takzvanou redistributivní platbou, která ze společné obálky rozdělí 23 procent všem zemědělcům na prvních 150 hektarů. Pro velká hospodářství tento systém není výhodný, přijdou na základní platbě až o několik tisíc korun na hektar.

Atmosféra na dnešním jednání pracovní skupiny byla podle Nekuly taková, že nikdo ze zájmových skupin ze svých pozic neustoupil. Návrh vítá Asociace soukromého zemědělství, ale podle Agrární komory a Zemědělského svazu stojí obor před katastrofou a řadu podniků reforma zlikviduje. Proti tomu se však Nekula ohradil.

Katastrofa? Zemědělství je v plusu

„Je to určitá vyjednávací taktika. Bohužel došlo k určitému upnutí se na část dotačního koláče. Na každý rok se počítá pro zemědělce s částkou 40 miliard korun. Vede se diskuse pouze o 2,6 miliard korun, které představuje navýšení redistributivní platby,“ uvedl na tiskové konferenci a dodal: „Vyzval jsem ty, kteří prohlašují, že tu nastává katastrofický scénář, aby mírnili své výroky.“

Připomněl, že podle Českého statistického úřadu byl agrosektor v loňském roce 21 miliard korun v plusu.

Agrární komora momentálně hrozí žalobami. „Zvažujeme další kroky včetně možnosti obrátit se na Evropskou komisi. Současně hrozí hromadné žaloby na Ministerstvo zemědělství, případně Úřad vlády České republiky,“ říká prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Náměstek ministra Pavel Sekáč řekl, že je potřeba, aby zemědělci nahlíželi společnou zemědělskou politiku zcela jinou optikou, než tomu bylo dosud. „Druhý pilíř je o osm miliard korun vyšší. Tím se snažíme motivovat zemědělce k přechodu do ekologického zemědělství,“ řekl.

Kalkulačka, která ukáže, jak dopadne reforma na jednotlivé kategorie zemědělců, by měla být hotova ve středu 26. ledna.

Po odeslání plánu bude mít Evropská komise tři měsíce na vypořádání legislativních připomínek. Ministerstvo bude mezitím pracovat na přípravě konkrétních detailů některých opatření. Například na definici takzvaného aktivního zemědělce, což bude další věc, která může část zemědělců odstřihnout od dotací. Pro to, aby podpory získala, totiž farma bude muset doložit, že určitá část tržeb (například 30 procent) pochází ze zemědělství. Započítávat se naopak nebudou třeba příjmy z bioplynových stanic, provozu penzionu, turistických atrakcí apod.

Nekula zopakoval, že návrh Strategického plánu ještě není definitivní a může se měnit. „Po jednání koaliční rady jsme si řekli, že po roce 2023 vyhodnotíme situaci a případně budeme korigovat jednotlivé parametry,“ dodal.

Reklama

Doporučované