Hlavní obsah

McDonald's nesmí otevřít pobočku u Caracallových lázní

Foto: Shutterstock.com

Caracallovy lázně (Lázně Caracalla) byly pojmenovány po tehdejším vládci Říma, Marcu Aureliovi Severu, jehož přezdívka byla Caracalla.

Reklama

Odpůrci stavby tvrdili, že by restaurace nenávratně poškodila estetickou hodnotu památky.

Článek

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald's nesmí postavit novou pobočku své restaurace v centru Říma u ruin antických Caracallových lázní.

S definitivní platností o tom po několika letech sporů rozhodla Státní rada, která v Itálii plní roli nejvyššího správního soudu. Na soudy se obrátilo sdružení na ochranu práv spotřebitelů Codacons, podle kterého by restaurace nenávratně poškodila estetickou hodnotu památky.

Budova lázní vznikla na začátku třetího století za vlády císaře Caracally a její ruiny jsou hojně navštěvovanou turistickou atrakcí. Pobočka McDonald's, kde by bylo možné zakoupit občerstvení i formou drive-thru, měla vzniknout na pozemku blízkého zahradního centra. Radnice metropole se ale v roce 2019 proti tomu postavila, tehdejší starostka Virginia Raggiová tvrdila, že je třeba „ochránit divy Říma“.

McDonald's se proti zákazu odvolal a nyní se spor dostal k nejvyšší instanci. Ta dala za pravdu odpůrcům stavby restaurace.

Restaurace McDonald's vzbuzují u mnoha obyvatel Říma nelibost už od chvíle, kdy se v roce 1986 ve městě otevřela první pobočka poblíž Španělských schodů. Protesty provázely i otevření pobočky u fontány di Trevi v roce 2007 či u Svatopetrské baziliky ve Vatikánu v roce 2016. Kardinál Elio Sgreccia tehdy deníku La Repubblica řekl, že „megaobchod s obloženými houskami na Borgo Pio je ostuda“ a že by se prostory měly využít spíše jako přístřeší pro potřebné.

Reklama

Související témata:

Doporučované