Hlavní obsah

Češi zakládají globální skupinu s miliardovým majetkem. Dali jí české jméno

Foto: Draslovka

Nová skupina Draslovka Global Holding má velké ambice.

Reklama

Skupina tuzemských byznysmenů, v jejímž čele stojí Petr Pudil a Pavel Brůžek, založila novou společnost, která bude vyrábět a prodávat chemické produkty na bázi kyanidů po celém světě. Draslovka Global Holding má závod i v USA.

Článek

Vzniká nová česká globální skupina. Cílem skupiny, která byla zapsána do obchodního rejstříku teprve před Vánoci, je stát se globálním hráčem v oblasti chemických výrobků na bázi kyanidů. Po světě bude vystupovat s českým jménem Draslovka a jejími akcionáři jsou: rodina Brůžků a investoři sdružení pod hlavičkou bpd Partners, tedy Petr Pudil, Vasil Bobela a Jan Dobrovský.

Do nově vzniklé společnosti Draslovka Global Holding už akcionáři vložili majetek, jehož hodnotu znalecký posudek pod vedením Josefa Kotrby, šéfa české pobočky poradenské společnosti Deloitte, stanovil na 15,6 miliardy korun.

„Jedná se o restrukturalizaci pro další kroky, na nichž pracujeme. Zatím to ale nijak nebudeme komentovat,“ uvedl pro SZ Byznys jeden z akcionářů Pavel Brůžek mladší.

Pod novou skupinu bude spadat tuzemský závod Draslovky v Kolíně, který byl založen roku 1906, a dále velká akvizice dokončená na konci loňského roku čili nákup divize Mining Solutions americké firmy Chemours za 520 milionů dolarů (12 miliard korun).

Do skupiny by se měla začlenit i výroba kyanidu sodného, kterou chce Draslovka s lokálním partnerem koupit od jihoafrického koncernu Sasol. Nicméně tuto investici za 99 milionů dolarů (2,1 miliardy korun) zatím neschválil tamní monopolní úřad a Pudil, Brůžek a spol. očekávají, že k tomu dojde v průběhu letošního roku.

Kromě toho plánují tuzemští byznysmeni postavit tři nové továrny na výrobu speciálních chemikálií z kyanovodíku v hodnotě zhruba čtvrt miliardy dolarů. Jedna má stát v Nizozemsku v partnerství s chemiky AnQore, další mají vzniknout ve Spojených státech a Jihoafrické republice. Draslovka tak chce do zahraničí rozšiřovat výrobu produktů, které vyrábí v Kolíně.

Trh produkce kyanidu draselného má v příštích letech růst. V roce 2020 dosáhl objemu 1 074 kilotun a do roku 2025 se předpokládá růst o 6,45 procenta. Většina produkce kyanidu draselného je dále spotřebována v odvětví těžby zlata a stříbra ze surových rud. Při těžbě je přitom kyanid těžko nahraditelný. Dalšími oblastmi využití je pokovování, kdy se vrstva zlata či stříbra pokládá na součástky využívané v automobilovém nebo leteckém průmyslu.

Produkty Draslovky hrají také důležitou roli při výrobě pneumatik a při postřicích v zemědělství. Mezi největší konkurenty Draslovky patří americká firma Cyanco, australská Orica či německá CyPlus.

Draslovka

Draslovka Holding, a. s., je výrobcem a distributorem speciálních chemikálií na bázi kyanidu s prvotním zaměřením na kyanovodíky (HCN).

Skupina vyrábí a prodává přes 30 tisíc tun kyanidu sodného, kyanidu draselného a dalších speciálních chemikálií na bázi kyanidů za rok.

Dále skupina vyrobí zhruba 44 tisíc tun dalších chemikálií bez základu na HCN za rok, a to především pro klienty z oblastí velkotěžebního průmyslu a zemědělství i pro další průmyslové potřeby v Evropě, Asii-Pacifiku a na americkém kontinentu.

Produkty kyanidové chemie zajišťují zhruba 75 % ročního obratu Draslovky. V posledních letech se obrat firmy pohyboval zhruba kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 mld. Kč). Zbylých 25 % tržeb firma generovala výrobou dalších speciálních chemikálií a specializovanou výrobou fumigantů.

Reklama

Doporučované