Hlavní obsah

Studená sprcha pro českou chemičku. Jihoafrický úřad zařízl miliardový obchod

Foto: Profimedia.cz

Průmyslová oblast v jihoafrickém Sasolburgu (ilustrační foto).

Reklama

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Jihoafrické republiky zamítl tuzemské Draslovce Holding, kterou vlastní skupina byznysmenů z BPD Partners, akvizici tamního výrobce kyanidu sodného.

Článek

Draslovka Holding ohlašovala dvoumiliardovou akvizici firmy Sasol z Jihoafrické republiky letos v červenci a k dokončení potřebovala souhlas tamních úřadů.

Den před vypršením lhůty na posouzení transakce vydal antimonopolní úřad Jihoafrické republiky negativní stanovisko. Obával se hlavně toho, jaké cenové dopady by spojení obou firem mělo.

Průmyslový závod Sasol vyrábí kyanid sodný, který je důležitý například pro těžbu zlata, což je klíčový nerost Jihoafrické republiky. Zákaz překvapil prodávajícího i kupujícího.

„Společnost Draslovka v souvislosti s tímto rozhodnutím přezkoumává své právní možnosti a bude se snažit jednat s úřadem pro hospodářskou soutěž, aby našla řešení, které jí v blízké budoucnosti zajistí souhlas regulačních orgánů,“ uvedl pro SZ Byznys generální ředitel Draslovky Holding Pavel Brůžek.

Rodina Brůžkova vlastní Draslovku se skupinou byznysmenů sdružených v BPD Partners, konkrétně Petrem Pudilem, Vasilem Bobelou a Janem Dobrovským.

Obě strany transakce mají dál zájem na tom, aby spojení firem proběhlo. Sasol se domnívá, že rozhodnutí úřadu nezohledňuje všechny okolnosti a zájmy zúčastněných stran a zákazníků.

Strany měly velmi omezený čas to s úřadem diskutovat.
prohlášení společnosti Sasol

„Je pozoruhodné, že otázka cenových dopadů byla znovu vznesena až v den, kdy mělo být rozhodnutí vydáno, a strany tak měly velmi omezený čas to s úřadem diskutovat,“ uvádí ve svém prohlášení Sasol.

Mezinárodní expanze

Draslovka nabízí, že do Jihoafrické republiky přenese svou technologii, zvýší výrobu a výrazně sníží uhlíkovou stoupu. Současně plánuje zainvestovat 50 milionů dolarů (1,1 miliardy korun) do dalšího rozvoje firmy a vytvořit další pracovní místa.

Při akvizici za 2,2 miliardy korun se čeští investoři spojili s místními partnery. Čtvrtinu podniku v továrně v Sasolburgu bude vlastnit jihoafrická Navuka Investment Holdings, kterou vlastní byznysmenka Nathiera Kimberová. Ta vlastní diamantové doly Lower Orange River Diamonds.

Draslovka v poslední době mohutně expandovala. Kromě akvizice Sasolu koupila za 11 miliard korun americkou Mining Solutions. V rámci transakce, která se má dokončit do konce roku, získá největší závod na výrobu pevného kyanidu sodného na světě, jenž se nachází v Memphisu ve státě Tennessee. Kromě toho Draslovka plánuje výstavbu nové továrny v Nizozemsku.

Draslovka Holding má ambici stát se jedním z největších světových výrobců chemických produktů na bázi kyanidů a zemědělských chemikálií, včetně fumigantů a biocidů nové generace. Vyrábí hlavně pro chemický průmysl, zemědělství a těžební průmysl. Holding loni vydělal 132 milionů korun.

Reklama

Doporučované