Hlavní obsah

Kolínská Draslovka expanduje. Postaví továrny za miliardy v USA i Africe

Foto: Draslovka

Skupina Draslovka plánuje postavit tři nové továrny v hodnotě přibližně čtvrt miliardy dolarů.

Reklama

Majitelé holdingu Draslovka schválili investici v řádu stovek milionů dolarů do nové strategie globální expanze. Chystá se výstavba nových továren v zahraničí. V plánu jsou USA, Afrika a jedna země EU.

Článek

Holding Draslovka se pustil do světové expanze. Vedení firmy plánuje postavit tři nové továrny v hodnotě přibližně čtvrt miliardy dolarů (přibližně 5,5 miliardy korun). Jedna z továren na výrobu speciálních chemikálií z kyanovodíku by měla stát v Evropské unii, druhá ve Spojených státech a třetí v Africe. O plánech Draslovky informovala společnost v tiskové zprávě.

„Naším cílem je vybudovat dvě špičkové továrny na výrobu kyanovodíku mimo Evropu. Během následujících tří let bychom rádi postavili novou továrnu na výrobu kyanovodíku v Africe, kde chceme produkovat chemikálie užívané v těžebním průmyslu a agrochemii. Následně chceme přidat výrobu produktů na bázi kyanidů, která usnadní našim zákazníkům přístup k inovativním produktům a službám,“ sdělil Pavel Brůžek ml., předseda představenstva Draslovky.

„Druhou nejvyšší prioritou na našem seznamu pak je rozjet podobný projekt na americkém kontinentu, nejlépe ve Spojených státech, kde se aktivně zajímáme o příležitosti na trhu už nějakou dobu,“ dodal.

Draslovka

Draslovka Holding, a. s., je výrobcem a distributorem speciálních chemikálií na bázi kyanidu s prvotním zaměřením na kyanovodíky (HCN).

Skupina vyrábí a prodává přes 30 tisíc tun kyanidu sodného, kyanidu draselného a dalších speciálních chemikálií na bázi kyanidů za rok.

Dále skupina vyrobí zhruba 44 tisíc tun dalších chemikálií bez základu na HCN za rok, a to především pro klienty z oblastí velkotěžebního průmyslu a zemědělství i pro další průmyslové potřeby v Evropě, Asii-Pacifiku a na americkém kontinentu.

Produkty kyanidové chemie zajišťují zhruba 75 % ročního obratu Draslovky. V posledních letech se obrat firmy pohyboval zhruba kolem 80 milionů dolarů (zhruba 1,8 mld. Kč). Zbylých 25 % tržeb firma generovala výrobou dalších speciálních chemikálií a specializovanou výrobou fumigantů.

Draslovka, jejímž akcionářem je investiční skupina bpd partners, vyrábí chemikálie na bázi kyanidů. V kolínské továrně firmy vyvinula a už více než dva roky provozuje kyanovodíkový výrobní reaktor.

Skupina bpd partners, složená z bývalého vedení hnědouhelné společnosti Czech Coal Vasila Bobely, Petra Pudila a Jana Dobrovského, vstoupila do chemické společnosti Lučební závody Draslovka Kolín v roce 2013.

Kolínská továrna se zaměřuje primárně na výrobu samotného kyanovodíku a také produktů z něj. Ty se následně využívají hlavně v některých segmentech zemědělství a průmyslu.

Reklama

Doporučované