Hlavní obsah

Viníka kyanidové otravy hledají na špatném místě, říká správce výpusti

Foto: Ondřej Kašpar

Podle České inspekce životního prostředí ve všech třech případech kontaminovaly řeku Bečvu látky z továrního areálu v Rožnově pod Radhoštěm. Ten se brání, že s kyanidem, který otrávil ryby v Bečvě, nemá nic společného.

Reklama

Provozovatel čističky v továrním areálu v Rožnově pod Radhoštěm ukázal na viníky dvou menších havárií. Podíl na zářijové kyanidové otravě ale odmítá. Úřady i ve dvou menších případech mlčí.

Článek

Tři incidenty, tři kontaminace Bečvy za poslední měsíce. Na zářijovou otravu řeky kyanidy, která zahubila desítky tun ryb, navázaly další dvě méně závažné události. Naposledy do přírodního toku vytekla neznámá látka v úterý. Veřejnost stále nezná viníka ani jednoho z incidentů.

Zatímco Česká inspekce životního prostředí ve všech případech ukazuje na jedinou výpust jako zdroj zamoření, a nepřímo tedy na průmyslový areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm, správce daného potrubí má jasno. „Inspekce případy spojuje špatně. Jen se sbírají argumenty, aby se odklonila pozornost od skutečného pachatele,“ zdůraznil pro Seznam Zprávy jednatel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka.

Firma v rožnovském průmyslovém areálu mimo jiné provozuje čističku odpadních vod. Do jejích čisticích nádrží ústí trubky desítek firem v lokalitě. A Havelka na rovinu přiznává, že za dvěma méně závažnými, ale škodlivými úniky z konce října a tohoto úterý stojí společnosti z rožnovského areálu. Zároveň ale odmítá vinu na zářijové kyanidové katastrofě. Jedy tehdy zamořily téměř čtyřicet kilometrů řeky. Úřady viníka největší ekologické havárie v poslední dekádě stále neodhalily.

Havelka ví, které z firem v areálu stojí za dvěma méně závažnými úniky, jména prozradit nechce. „Údaje a výsledky vzorků jsme předali příslušným úřadům,“ uvedl.

Tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková potvrdila, že odbor životního prostředí dostal podnět od společnosti Energoaqua. Přestože má provozovatel čističky jasno, kdo za dvěma posledními úniky stál, a nápravu s nimi řeší, také v tomto případě úřady mlží a žádné detaily nesdělují. „Podnět dostal odbor životního prostředí. Samozřejmě se šetří. Výsledky vám nemohu říci. Byli jsme vyzváni policií, abychom zachovali mlčenlivost,“ sdělila Graclíková.

Je tak pouze jasné, že v říjnu do řeky z Rožnova přitekly saponáty s nadlimitními množstvími niklu. Na hladině se vytvořila pěna. Současná čistička v areálu nedokáže nadlimitní množství niklu odhalit. „Jeho identifikace ve vodě není tak rychlá, abychom to kontrolovali neustále při průtoku, jako to děláme s kyanidy či chromy. Nikl podle kanalizačního řádu vůbec ve vodě nesmí být,“ popsal Havelka.

Tvrdí, že po říjnovém incidentu hned s viníkem zapracovali na odstranění rizika. „Vodu kontaminovanou niklem nově dovážejí v kontejnerech a my jsme schopni ji neutralizovat,“ upřesnil Havelka.

+5

Jaká látka unikla do řeky v úterý, zatím není jasné. „Předpokládáme, že budeme znát výsledky rozborů vody do dvou dní,“ uvedla v úterý odpoledne mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Podle Havelky došlo k obdobné situaci jako v říjnu, kdy rozbory ve vodě odhalily nadlimitní množství niklu. Tvrdí ale, že kontaminaci má na svědomí jiná firma než v říjnu. „Máme příslib od majitele, že má objednanou linku na odmašťování polotovarů, aby k nám odcházela odpadní voda, která bude v souladu s kanalizačním řádem,“ popsal Havelka.

Zároveň věří, že třetí únik není pro vodní organismy toxický. Potvrzuje to i dosavadní vyšetřování, které neodhalilo úhyn ryb ani jiných organismů. „Zaměstnanci mi tvrdí, že tam nemůže být nic jiného než ty nešťastné saponáty,“ řekl Havelka.

Společnost v návaznosti na incidenty chystá dvě nová konkrétní opatření. Chce zkvalitnit měření a rozšířit škálu zkoumaných prvků a také přidat další dosazovací nádrže, které ve větší míře zvládnou neutralizovat saponáty.

Jednatel ale striktně odděluje kyanidovou ekologickou katastrofu od dvou následujících úniků. „Souhlasím s tím, že nikl nemá ve vodě co dělat. Je to špatně, ale neznamená otravu prostředí. Sbírají se tu argumenty, aby se odklonila pozornost od skutečného viníka kyanidové otravy,“ zdůraznil Havelka.

Česká inspekce životního prostředí trvá na verzi, že ve všech případech unikla voda do řeky patnáctikilometrovým rožnovským potrubím. Ani v jednom incidentu zatím neukázala na viníka. „Samozřejmě dva následné úniky po tom kyanidovém situaci komplikují. Všechno pochází z jediného areálu. Nelze uzavřít jeden případ bez toho, abyste nebral ohledy na ostatní dva,“ poznamenala Nastoupilová.

Kyanidovou otravu s „rožnovským scénářem“ už dříve zpochybnili rybáři i odborníci z chemických oborů. Jed by podle nich v takovém případě nezabíjel až po třech kilometrech toku.

Vedení společnosti Energoaqua apeluje na nalezení pachatele zářijové katastrofy. „Naši společnost to otravuje, poškozuje. S kyanidy nemáme nic společného. Je to prostě nesmysl,“ ohradil se Havelka.

Valašskomeziříčská chemička spadá do skupiny Agrofert ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. Vedení jakýkoli podíl na havárii odmítá. Jako možného viníka ji krátce po vyšetřování vyloučila inspekce i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Firmu Deza jako původce znečištění už dříve vyloučila policie či Česká inspekce životního prostředí,“ uvedl ministr na začátku října na Twitteru.

Policie však na startu týdne pro Seznam Zprávy takovou verzi popřela. „Jako policie jsme nikdy nikoho z vyšetřování nevyloučili, takže spekulace nebudu komentovat,“ doplnil mluvčí krajské policie Petr Jaroš. Kriminalisté posun očekávají až po vypracování znaleckých posudků, jež budou hotové 20. prosince.

Reklama

Doporučované