Hlavní obsah

Bečva potřetí. Do řeky znovu vytekla neznámá látka

Foto: Tomáš Svoboda

Do Bečvy znovu unikla neznámá chemikálie. Podle zasahujících z výpusti, která vede z areálu rožnovské Tesly, v němž sídlí mnoho firem..

Reklama

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek (ANO) volá po speciálních opatřeních.

Článek

Potřetí za dva měsíce znečistila chemikálie řeku Bečvu. Hladinu poblíž Juřinského mostu ve Valašském Meziříčí pokryla pěna. Únik neznámé látky řeší hasiči, policie, zaměstnanci vodoprávního úřadu a Česká inspekce životního prostředí. „Důrazně nedoporučujeme veřejnosti až do odvolání vstup do řeky Bečvy ani koupání zvířat či jakýkoliv odběr vody od mostu do místní části Juřinka směrem dále po toku řeky,“ píše valašskomeziříčská radnice na facebookových stránkách města.

Je to další nehoda ve dvou měsících. Do Bečvy unikl 20. září jedovatý kyanid, otrávil více než 40 tun ryb a dalších organismů. Další incident v lokalitě místní zaznamenali 27. října. Z výpusti, která přivádí odpady z továrního areálu Tesla v Rožnově pod Radhoštěm, vytekl do řeky saponát s nadlimitními vzorky niklu. Látka je sice karcinogenní, ale nepatří mezi akutní jedy, takže ve vodním prostředí výraznější problémy nezpůsobila.

Ani v jednom případě zatím úřady neodhalily viníka.

Ze stejné výpusti podle dřívějších vyjádření České inspekce životního prostředí a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) unikl do řeky kyanid. Část expertů takový výklad odmítá.

Podle starosty Valašského Meziříčí Roberta Stržínka jde o podobnou situaci jako před měsícem. „Je to stav jako přes kopírák. Na hladině se tvoří pěna. Minule vzorky ukázaly nadlimitní obsah niklu,“ uvedl starosta.

Na místo vyjeli zaměstnanci brněnské sekce inspekce životního prostředí. „Počítáme, že výsledky budou známé do dvou až tří dní,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Stržínek volá po urychleném řešení situace. „Tahle situace přece není normální. Chci svolat hasiče, kriminální policii, vodoprávní úřad či inspekci a slyšet, jak budou postupovat dál. Není přece možné, abychom co čtrnáct dní přihlíželi, že zase něco teče do Bečvy, a všichni krčili rameny, že s tím nelze nic dělat,“ zdůraznil starosta.

Chce se také sejít se správcem výpusti. Tu provozuje společnost Energoaqua, která má v továrním areálu Tesla čističku odpadních vod. „Budu chtít znát všechny informace ohledně výpusti. Čistička přece musí škodlivé látky odbourat,“ dodal.

Inspekce stále nezná ani viníka „niklového“ incidentu z října. „Všechny tři věci šetří inspekce i kriminální policie, i když ta se zaměřuje primárně na havárii kyanidu. Ale samozřejmě následné dva úniky situaci komplikují. Všechno pochází z jediného areálu. Nelze uzavřít jeden případ bez toho, abyste nebral ohledy na ty ostatní,“ sdělila Nastoupilová.

Zatímco inspekce tvrdí, že chemikálie ve všech třech případech přitekly z Rožnova, chemici a rybáři rožnovskou verzi v případě kyanidů zpochybňují. Ryby totiž v září začaly hromadně hynout až více než tři kilometry od „rožnovské“ výpusti.

Reklama

Doporučované