Hlavní obsah

Parket: Velká sedma loni dominovala. Zopakují letos digitální obři úspěch?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com/Sundry Photography

Akcie firem Amazon, Apple, Microsoft, Alphabet, Nvidia, Tesla a Meta se drtivým podílem postaraly o růst indexu S&P 500.

Reklama

Velké technologické firmy investorům v roce 2023 vydělaly balík. Budou ale dominovat i letos, nebo je naopak čeká zpomalení?

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Parket, ve kterém Lukáš Voženílek přináší ty nejdůležitější novinky ze zákulisí finančních trhů. Pokud vás zajímá vývoj burzovních indexů, cen komodit či měnových kurzů, přihlaste se k odběru a celý newsletter budete každé pondělí dostávat do své e-mailové schránky.

Velká sedmička nám v loňském roce předvedla opravdu pěknou show. Sedm největších akcií podle tržní hodnoty z klíčového amerického indexu S&P 500, kam patří Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Tesla a Meta, se drtivým podílem postaralo o růst celého indexu.

V první polovině roku 2023, kdy obavy z recese udělaly z předních technologických firem s rostoucími zisky, robustním cash flow a silnými rozvahami „bezpečný přístav“, vyrostla tato skupina v souhrnu téměř dvojnásobně, zatímco zbytek trhu „pouze“ o 20 procent.

Vzhůru je hnal i boom umělé inteligence, který ještě více posílil jejich pozici. Nicméně po červencovém zvýšení úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed), které investoři vyhodnotili jako poslední v tomto cyklu, a s rostoucí důvěrou v ekonomiku zisky těchto technologických titánů začaly brzdit.

Co se týče letošního roku, investoři vesměs očekávají scénář takzvaného měkkého přistání, což by mělo znamenat další zisky pro americké akcie. Najde se ale i druhý tábor, který je přesvědčen, že Fed to s utahováním měnové politiky přehnal a jeho boj s vysokou inflací nakonec povede k tvrdšímu nárazu ekonomiky, tedy k recesi.

Pokud by se tak stalo, technologičtí giganti by mohli loňské impozantní růsty klidně zopakovat a znovu být oním bezpečným přístavem. „Jestli chceme, aby Velká sedmička zůstala na vrcholu, musíme doufat, že ekonomika bude mít problémy,“ poznamenal například investiční stratég Rhys Williams ze Spouting Rock Asset Management pro agenturu Bloomberg.

Část trhu ale tomuto scénáři příliš nevěří. Sází na to, že ekonomika se recesi nakonec úspěšně vyhne a dosavadní přísné měnové podmínky vstřebá bez větších škraloupů. Někteří stratégové jsou každopádně přesvědčeni, že akcie sedmi největších technologických firem patří do investičního portfolia za každého ekonomického podnebí a jsou zkrátka dobrou pojistkou.

Nutno závěrem poznamenat, že pozornost investorů se může ve větší míře začít přesouvat směrem k menším technologickým akciím a sektorům, které stály po většinu loňského roku v koutě. To by mohlo znamenat, že letošní rok bude ve znamení více diverzifikovaných portfolií a možná se vyrojí i nějaká nová „hvězda“, jejíž růst mnohé překvapí.

Co tedy můžeme v letošním roce u Velké sedmičky očekávat? Možná bude její cesta trnitější, ale s nadějí na měkké přistání. A když se k tomu připočte přesun investiční pozornosti na jiná odvětví a tituly, může být rok 2024 zajímavým testem odolnosti těchto technologických velikánů.

V plné verzi newsletteru Parket vždy najdete i souhrn nejdůležitějších zpráv z oblasti akciových trhů a makroekonomických trendů, investiční tipy odborníků nebo novinky z pražské burzy. Přihlaste se k odběru, aby vám nic důležitého neuniklo.

Reklama

Doporučované