Hlavní obsah

Rusové našli díru, kterou létají do Evropy

Foto: Profimedia.cz

Rusové využívají k cestám do Evropy Srbsko. Ilustrační foto.

Reklama

Srbská letecká společnost Air Serbia stále provozuje lety mezi Ruskem a Evropou. Díky srbské neutralitě vůči konfliktu na Ukrajině je společnost nadále schopná provozovat spojení mezi Moskvou a Bělehradem.

Článek

Přestože většina zemí Evropské unie zakázala aerolinkám provozovat jakékoliv cesty do Ruska, letadla do Evropy stále létají. V prvním březnovém týdnu totiž vzrostla kapacita dostupných sedadel na spojích do Srbska o 50 procent.

Může za to neutrální postoj srbské vlády vůči konfliktu na Ukrajině, který umožňuje aerolince Air Serbia nadále provozovat lety do Ruska, informuje agentura Bloomberg. Rusové by jinak museli cestovat pomocí uzlů do Turecka nebo přes Perský záliv.

Společnost se nejdříve k pokračování svých služeb nechtěla vyjádřit. Od začátku konfliktu aerolinka zdvojnásobila kapacitu do Moskvy a Petrohradu a uvedla do provozu Airbus SE A330, který předtím operoval na linkách do New Yorku.

„Z ničeho nic jsme se stali středobodem východní letecké dopravy,“ popisuje obchodní zástupce na bělehradském letišti, jehož jméno Bloomberg na jeho přání nezveřejnil. „Nemám dobrý pocit z toho, že vyděláváme na neštěstí někoho jiného. Tohle je ale neuvěřitelné. Téměř všechny lety jsou plně obsazené a cena letenek není problém.“

Srbský prezident Aleksandar Vučić zdůraznil, že Srbsko zůstane nadále neutrální a bude pokračovat v udržování vazeb na Moskvu. Činí tak i přes tlak evropských států, které požadují zavedení sankcí ze strany Srbska. Obě země mají dlouholeté vazby, Rusko mimo jiné pomáhalo Srbsku, když se od něj odtrhávalo Kosovo.

Problém jsou víza

Přes veškeré letecké zákazy není Rusům zakázáno cestovat do Evropy, pokud se jim podaří najít jak. Některé pozemní spoje zůstávají otevřené, včetně některých silnic a železničních tratí propojujících Petrohrad a Helsinky. Problém tak představují neustále se zpřísňující pravidla spojená s udělováním víza.

Finský státní železniční dopravce VR hlásí, že od začátku invaze jsou všechny vlaky mezi Finskem a Petrohradem skoro plné. 70 procent pasažérů podle něj tvoří Rusové.

Estonské ministerstvo zahraničních věcí včera oznámilo, že pozastaví udělování turistických víz ruským občanům, dokud bude pokračovat vojenská operace na Ukrajině. Víza udělovaná na základě humanitárních potřeb a rodinných vazeb budou přezkoumávána. Litevský ministr zahraničí uvedl, že Litva bude vydávat víza pouze pro humanitární potřeby.

Lotyšskem stále projíždějí vlaky do ruské enklávy v Kaliningradu, které jezdily bez zastávky. V současnosti ale zastavují i na území Lotyšska, kde mohou vystupovat lidé studující či pracující v Rusku nebo oponenti ruského režimu.

V žebříčku přestupů na letech z Ruska poskočilo Srbsko z dvanáctého na čtvrté místo, uvedla agentura ForwardKeys. První je Turecko, ze kterého se nejčastěji létá do Gruzie, Německa, Velké Británie nebo Spojených států. Po něm následují Spojené arabské emiráty a Katar.

Reklama

Doporučované